Sir Paul

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Wednesday, December 9 2009.

Paul McCartney tegenspreken, dat doe je niet zomaar. Vele reacties waren het gevolg. Tot aan mijn Britse schoonfamilie aan toe, want zeker in Engeland is Sir Paul een grootheid, die je niet zomaar afvalt. Het wordt dus een lastige Kerst, daar in Engeland, dit jaar. Bij de traditionele kalkoen en de vegetarische ‘cashew bake’ van mijn schoonzusje zal het thema zeker opnieuw aangesneden worden. Daarbij zal ons kerstmenu mijn punt alleen maar onderstrepen.

Het pleiten voor een meat free day is kort door de bocht, was en blijft mijn stelling. Het feit dat veel Nederlanders dat al doen nog daargelaten (veel afwisseling en alles met mate blijft nu eenmaal het best voor je gezondheid). Maar als je weet dat 50% van het geproduceerde voedsel nooit geconsumeerd wordt en dat 20 procent van onze volle supermarktkar uiteindelijk in de prullenbak verdwijnt, dan moet je toch concluderen dat er ook door het zuiniger omgaan met voedsel veel te winnen valt. Een kliekjesdag, dus!

Daarnaast vind ik het jammer dat de ex-Beatle en zijn volgelingen alle ‘meat’ over één kam scheren. Vergelijk je Zuid-Amerikaans rundvlees met de consumptie van bonen, dan hebben ze een punt: een Argentijnse steak heeft per kilo een CO2 impact van maar liefst 60 kilo. Bij een Europees biefstukje is dat 15 kilo. Wat verklaart het grote verschil? De intensievere houderijsystemen in Europa. In dit geval is intensiever dus beter; een ‘inconvenient truth’ voor bepaalde partijen, maar wel waar. Dan kan Marianne Thieme flippen wat ze wil, de cijfers liegen niet.

In het geval van varkensvlees en kip worden de verschillen met vegetarische alternatieven nog kleiner. Kip heeft een CO2 impact van 2,6 kilo per kilo product en cashewnoten 2,3 kilo. Daarmee doet mijn kerstlunch qua CO2 dus niet onder aan de (overigens ook heerlijke) ‘cashew bake’ van het vegetarische deel van de familie. Om over de heerlijke kliekjes de volgende dag (kalkoen op brood met cranberrysaus - delicious!) nog maar te zwijgen...

De hele uitzending kunt u via deze link bekijken!

(ook te lezen op de weblog van Pauw en Witteman)