Ladies, help Wubbo Ockels de wereld redden - Main contents
Vrouwen gaan de wereld redden. Dat is de stelling van de eerste Nederlandse astronaut, Wubbo Ockels. Via zijn initiatief ladies first probeert hij een miljoen mensen achter de eis Nederland honderd procent schoon in 2050 te krijgen. De filosofie van deze beweging: vrouwen geven meer om de toekomst.
Maar de mannen zullen zeker volgen. “Daarom Ladies First”, aldus Ockels op de site. “Laat de mannen galant zijn en de vrouw voor laten gaan, maar volg wel!”. De million women march moet op 8 maart, internationale vrouwendag, eindigen bij de Nederlandse regering. Ik ben nog niet uitgenodigd, maar houd mij graag beschikbaar voor het initiatief. Dus kom op dames, meld je aan!
Natuurlijk zijn er ook hier weer uitzonderingen die de regel bevestigen. Een vrouw die zich weinig bekommert om de wereld van haar (talrijke) kinderen, is Sarah Palin, het licht dat vorig jaar als republikeinse running mate kansloos ten onder ging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Na Leon de Winter werpt ook zij zich op als klimaatspecialist.
In een opiniestuk in The Washington Post grijpt ze de gehackte emails aan om de kachel aan te maken met iedere vorm van klimaatbeleid. En passant stookt ze de waarheid mee. Zie bijvoorbeeld deze uitspraak: “In the European Union, energy prices skyrocketed after it began a cap-and-tax program”.
Ten eerste hebben we cap and trade, en geen cap and tax. Maar belangrijker: het causale verband is er niet. De energieprijzen hangen altijd maar met één ding samen. Dat is de olieprijs zoals die bepaald worden door de markt waarop de sponsoren van mevrouw Palins partij zo goed boeren.
Een duurzame energievoorziening vergt inderdaad investeringen. Maar op termijn zullen die terugvloeien naar de burger. De zon, de wind, ze zijn uiteindelijk gratis en oneindig. John McCain vond ook dat er een klimaatakkoord moest komen. Maar in dit stuk van mevrouw Palin tonen de republikeinen weer hun ware gezicht. Wat fijn dat Barack Obama vorig jaar gewonnen heeft!
Verder ben ik deze week ontzettend veel in de Tweede Kamer. Maandag was ik van 10 uur tot 19 uur aanwezig bij het nota-overleg over het MIRT, het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport. Veel ruimtelijke projecten besproken, zoals bijvoorbeeld Atalanta in Emmen. Dinsdag mocht ik om 10 uur in de Eerste Kamer verschijnen, om daar over een wijziging van de MER-wetgeving te spreken. Gelukkig steunde de Senaat in meerderheid mijn plannen. Direct daarna begon de behandeling van de VROM-begroting voor 2010 in de Tweede Kamer. Alle fracties kwamen aan bod, en de vergadering werd geschorst om 21:30 uur. Morgen mag ik antwoorden en als ik de vragen van de verschillende Kamerleden zo nog eens teruglees, heb ik daar veel zin in.
Als klap op de vuurpijl had ik vandaag ook nog eens 2 overleggen in de Tweede Kamer. Eerst vanochtend een wetsvoorstel om de luchtvaart ook onder het emissiehandelsysteem (ETS) te brengen. Dit is een stap voorwaarts omdat we nu ook in de luchtvaart aan CO2-vermindering kunnen gaan werken. En vanmiddag had ik nog een overleg met de Kamerleden over de Europese Milieuraad waar ik 22 december (als ik terug ben uit Kopenhagen) heen ga. Daar spreek ik met mijn collega ministers over allerlei Europese milieuzaken. Als ik het zo nog eens opschrijf, kan ik haast wel een veldbedje opzetten in de Kamer, en dat geldt ook voor de Kamerleden. En dan zaterdag naar Kopenhagen. Daar zal ik ook wel weinig slapen. Nou ja, met Kerst maar weer uitrusten dan!
Read more ...