Europa maakt het waar! - Main contents
Geweldig nieuws uit Brussel: de EU besluit in te zetten op een 30 procent terugdringing van CO2-uitstoot en stelt de komende drie jaar 7.2 miljard euro beschikbaar voor klimaathulp aan arme landen. Europa maakt haar naam als klimaatkoploper waar.
Mijn complimenten aan de Europese regeringsleiders en minister-president Balkenende in het bijzonder! Barroso lichtte dit besluit als volgt toe in zijn persconferentie: “This is so important for developing countries, especially the poorest, the most vulnerable - I think about African countries and small island states, whose future depends on immediate action. We hope others will now match our figures and our ambition.”
Gisteren een marathonzit in de Kamer. De begrotingsbehandeling begon later en aansluitend nog een plenaire zitting over Kamermoties. Het werd dus een latertje.
Het begrotingsdebat in de Kamer stond in het teken van de klimaatsceptici die in het kader van Kopenhagen hun oude dogma’s van de plank halen. Ik vind het tijd worden om publiekelijk stelling te nemen tegen deze anti-klimaat uitingen. Daarom ben ik tijdens de begrotingsbehandeling maar eens uitgebreid op ingegaan, met mijn wetenschappelijke pet op. Want ik wil helder maken dat klimaatsceptici zich voornamelijk baseren op selectieve en gemanipuleerde cijfers. De emmermetafoor en Darwin passeerden de revue.
Ik sprak niet met de illusie dat ik klimaatsceptici kan overtuigen, want die willen enkel geloven wat ze willen geloven. Wat ik vooral duidelijk heb willen maken, is dat het over een zeer kleine groep wetenschappers gaat die vraagtekens plaatst bij de menselijke invloed op de opwarming van de aarde. 99 procent van de wetenschappers plaatst uitroeptekens achter de invloed van de mens. Sommige politici misbruiken die klimaatsceptici en maken er een one-man show van. Kwalijk vind ik dit.
Ik mocht na afloop van het debat de complimenten in ontvangst nemen van veel Kamerleden, deels ook van de oppositie. Zo vlak voor Kopenhagen is het goed om te zien en te horen dat er veel draagvlak is voor de inzet van Nederland op de klimaattop.
Veel aandacht voor mijn besluit voortaan vegetarisch te lunchen of te dineren op mijn ministerie als ik zelf gastvrouw ben. Als gasten vlees op het menu willen, dan kan dat uiteraard. We moeten mensen niks opleggen, maar andere eiwitproducten stimuleren en mensen bewust maken van de invloed van vleesconsumptie op het klimaat is nodig.
Deze week trad (youtube) de ambassadeur van de campagne 'Meat Free Monday' op in de Arnhemse Gelredome: ex-Beatle Paul McCartney. Echt jammer dat ik dit concert heb gemist. Ik had graag 'Back in de USSR' en 'Let it Be' meegezongen.
Vanavond zit ik in Pauw en Witteman. Een mooie gelegenheid om het belang van een klimaatakkoord in Kopenhagen toe te lichten.
Read more ...