Schoffering door het CDA & andere normen en waarden.

Source: B. (Boris) van der HamĀ i, published on Friday, May 30 2008.

Terwijl het CDA op elk onverwacht moment 'normen en waarden' predikt, schoffeerde CDA-kamerlid Henk-Jan Ormel deze week de parlementaire correctheid. In de Kamer werd een wetsvoorstel behandeld om een tweede referendum over het Europese verdrag te houden. Het was een iniatiefwetsvoorstel van vijf Tweede Kamerleden, waaronder ikzelf. Normaal doen de grote partijen bij zo'n behandeling gewoon mee, en leveren een (kritische) bijdrage, alleen al uit respect voor het onderwerp en de moeite die de indieners hebben gedaan. CDA-er Ormel niet. Vooraf moeten Kamerleden aangeven hoe lang ze willen praten, en hij schreef zich demonstratief in voor een 0,5 minuut. Kamervoorzitster Verbeet zei dat ze die tijd niet eens op haar klokje kon instellen. Het was de eerste keer in de geschiedenis van het parlement dat een Kamerlid zich voor een halve minuut in had geschreven. Puur om te schofferen.

En dan te bedenken dat het gaat om het betrekken van de bevolking bij Europa. Wat je ook van referenda vindt, daar valt toch wel iets over te zeggen door het CDA? Zo'n actie is zo'n grote partij onwaardig. Het voorstel zal geen meerderheid halen, maar het heeft wel duidelijkheid gegeven waar de verschillende fracties staan. Lees HIER meer over het initiatief wetsvoorstel.

Andere gekke acties

En er waren andere rare acties. Afgelopen dinsdag was 't nieuws dat de Amsterdamse politie korting geeft op de Koran-vertaling van Kader Abdoulah. De PVV vond dat een schande. Nu geven politicicorpsen wel vaker korting op boeken, zodat hun personeel zich een beetje kan bijscholen. De SGP holde meteen naar voren en stelde dat ook de Bijbel met korting verkrijgbaar zou moeten zijn. Ik stelde van de weeromstuit maar voor om ook 'Ethica' van de vrijheidsdenker Spinoza met korting aan te bieden. Was een beetje malle vertoning. PVV-kamerlid Fritsma zei echter ook dat hij een verbod wilde van de Koran-vertaling van Abdoulah. Pardon? Een verbod? Nadat de PVV ooit al het idiote plan had om de Koran te verbieden, wil ze nu ook een bewerking van de Koran verbieden. De PVV maakt zich daarmee echt belachelijk. Juist die Koran-vertaling van Abdoulah (en het begeleidende boek) probeert al die oude teksten in een context te plaatsen, en roept op om ze niet letterlijk te nemen. Het is dus een oproep tot een vrijzinnige Islam. Moedig dus. Het blijkt maar weer dat de PVV echt de weg kwijt is. Partij van de 'Vrijheid'? Yeah, right!

En verder..

Veel debatjes deze week gehad. Over de vraag of de politiek meer greep moet krijgen op de media. Over innovatie en economische hervormingen. Ook stond er afgelopen week nog een column van mij op GeenStijl. Gaat over 'smadelijke volkslastering'; die je HIER kan lezen.