Vorkje prikken & Braintje stormen met Rita (+ kijk ff naar 3opreis)

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Sunday, April 6 2008.

Afgelopen vrijdagavond was ik in Tilburg, bij onze lokale afdeling daar. Ik sprak er Peter, ooit een stagiair, en nu actief bij de Jonge Democraten en D66-Tilburg. Hij was erbij donderdag. Waarbij? Bij de aftrap van 'Trots op Nederland'! Een studiegenoot had kaartjes en hij was uit nieuwsgierigheid meegegaan. Zij zouden niet de enige 'nieuwsgierigen' zijn, want volgens hem liepen er heel veel studenten rond die gratis kaartjes hadden gekregen. Aangezien de gasten op drank en hapjes werden getrakteerd vonden veel studenten het wel best om effetjes te figuren in de Rita-show. Hij vertelde smakelijk over de wel erg lege zaal en de rondstampende, zelfverklaarde hotemetoten. De hapjes waren prima, maar: 'where was the beef'?

Gedachteloos brainstormen

'The beef' is in de Amerikaanse politiek een uitdrukking voor 'de inhoud' of 'het aantrekkelijke'. Ik moet constateren dat er weinig aansprekende danwel nieuwe ideeën door Rita Verdonk naar voren werden gebracht. Natuurlijk kwam ze met haar standpunten over immigratie en integratie. Niet nieuw, maar wel ietsjes genuanceerder dan Wilders. Voor de rest veel brainstormideetjes. Rita vond bijvoorbeeld dat we ontwikkelingshulp maar voor tweederde moeten afschaffen. Echt zo'n brainstormpuntje; Typisch bedacht in een sjiek restaurant met wat roodaangelopen deelnemers. Tuurlijk kan en moet ontwikkelingshulp beter, maar verander het beleid dan. Want wat gaan we dan wél doen om mensen in ontwikkelingslanden te helpen? Wil ze de landbouwmarkt openbreken, zodat arme landen ook toegang krijgen tot onze markt? Of is ze protectionistisch, en wil ze puur voor de Europese/Nederlandse belangen gaan? Niks daarover in haar speech, dus waarschijnlijk te eng, of erger: ondoordacht.

Ook kwam ze met het idee om al het openbaar vervoer gratis te maken. Ook altijd leuk om te roepen bij een brainstorm-avondje: het klinkt altijd sympathiek, netals gratis schoolboeken. En ja, in België zijn een aantal steden waar ze dat met een beetje succes doen, hoewel een zeer beperkt succes. Maar echt, kunnen we dat geld niet beter besteden aan de kwaliteit van het vervoer, bijvoorbeeld méér treinen, of vaker treinen laten komen? Als het netwerk aan OV fijnmaziger wordt zullen veel meer mensen het OV willen nemen. Investeer dáár in. De kaartjes kunnen best goedkoper, maar om één vervoersmiddel geheel gratis te maken is sowieso gek. Mensen nemen toch ook niet gratis de auto, en moeten toch ook een fiets kopen voordat ze erop rijden? Geldverspilling en contraproductief dus.

Ik vraag me af of Verdonk haar beweging echt kan bouwen om zulke magere voorstellen. Zij heeft als persoon op sommige mensen een aantrekkingskracht. Maar dat is onvoldoende. Fortuyn was charismatisch maar had ook wel vele boeken geschreven. De man had een plan met ideeën; beef. Rita Verdonk heeft een dienblad met liflafjes.

En verder..

De afgelopen weken heb ik diverse lezingen gegeven. Vanwege mijn werk in de Commissie Onderwijsvernieuwing ben ik met een tour langs D66-afdelingen bezig. Een paar weken geleden in Amersfoort, vrijdag en zaterdag in Tilburg en maandag in Almere. Ook heb ik een aantal gastcolleges gegeven over Europa, en het boekje dat ik daarover schreef. Pas nog op de Universiteit Amsterdam, en afgelopen donderdagavond -in het engels- in Utrecht op het University College. Erg leuk om te doen.

De afgelopen week stond ook in het teken van Mehdi Kazemi, de jongen die via Engeland driegde te worden teruggestuurd naar Iran. Tijdens een spoeddebat dat ik had aangevraagd verzekerde staatssecretaris Albayrak dat haar ambtsgenoot in Engeland zeer zorgvuldig naar zijn zaak zou kijken. De Kamer sprak uit dat wij ten aller tijden willen voorkomen dat hij teruggestuurd wordt naar Iran, waar hij als homo veel gevaar zou lopen. De meeste fracties stelden dat als Engeland hem alsnog naar Iran zou uitzetten, wij hem alsnog zouden willen terugnemen. Mehdi is de dag na het debat terugegstuurd naar Engeland. Dat heb ik van zjn advocaat gehoord. Hij werd niet opgesloten, maar kon meteen naar zijn oom die daar woont. Voorlopig goed nieuws dus.

Vanavond 3opreis

Ruim een maand geleden heb ik tijdens de vakantie een reis naar Brazilië gemaakt. Het tv-programma '3 op reis' had mij uitgenodigd om een reportage te maken over de suikerindustrie daar, en de Nederlandse geschiedenis van Brazilië. Op zondagavond 6 april om 19:55 kan je het resultaat zien. Ik heb de montage nog niet gezien, dus ben erg benieuwd!