Even tussendoor (Drugs, Iran, Godslastering)

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Saturday, March 15 2008.

Mijn agenda zit ouderwets vol. Veel debatten, veel overlegjes. Als lid van een kleine fractie overlappen een aantal debatten ook nog eens vaak, dus moet je tijdens een debat soms 'even tussendoor' naar een ander zaaltje rennen om daar je bijdrage te doen. Maar het was een interessante anderhalve week! Helaas te weinig tijd gehad om de hyve bij te werken. Dus heef ff een update van wat ik zoal heb gedaan.

Hoe staat het drugsbeleid er voor

Allereerst was er vorige week een groot debat over het drugsbeleid in Nederland. Ik had dat debat aangevraagd. Een dag voor het debat stond er in het NRC-handelsblad een opinieartikel van mij, samen met Leers van Maastricht, Cohen van Amsterdam, Vreeman van Tilburg en Krista van Velzen van de SP. Een oproep om internationaal te pleiten voor een nuchter drugsbeleid.

Tijdens het debat in de Kamer zelf pleitte ik er voor om ons drugsbeleid van de afgelopen dertig jaar te evalueren. Het CDA verzette zich er tegen, maar minister Klink van Volksgezondheid omarmde het voorstel. Zo'n herijking van het drugsbeleid is hard nodig. Er zijn sinds 1976 (toen ons drugsbeleid vorm kreeg) veel nieuwe drugs bijgekomen, de handel is professioneler geworden en jongeren gebruiken het vaak anders dan toen. Over het algemeen is het drugsbeleid in Nederland succesvol geweest, omdat het gericht is op het beperken van gezondheidsschade. Maar er kan nog veel verbeteren. Bijvoorbeeld het beperken van THC in wiet (dat is de stof waar je high van wordt) en betere voorlichting. Ook zijn er nieuwe gezaghebbende onderzoeken die onder meer stellen dat XTC ten onrechte als 'harddrug' wordt neergezet. De andere kant van de zaak is dat er de laatste tijd veel op hypes gereageerd wordt in de politiek rond drugs. Vanwege een aantal toeristen die aan paddo's onderdoor gingen wordt de paddo nu opeens verboden. Maar is dat wel effectief? Kan je niet beter strengere regels stellen aan de verkoop en informatievoorziening dan het helemaal te verbieden? Reden genoeg om af te stappen van de hap-snap politiek en het grondig te onderzoeken. Lees HIER een nieuwsbericht. Mijn volledige inbreng tijdens het debat lees je HIER.

Iraanse asielzoeker

Tussen alle debatten door heb ik me deze weken ook ingespannen voor een asielzoeker uit Iran. Mehdi Kazemi is een 19 jarige jongen uit Iran die mogelijk zal worden uitgezet van Nederland naar Engeland. Daar loopt hij een groot gevaar om terug gezonden te worden naar Iran. Aangezien hij homo is, is de kans groot dat hij in grote, zo niet fatale problemen komt als hij daar terugkeert. Regelmatig worden daar immers homo´s opgehangen. Het is een rare zaak, want in Nederland hebben we het beleid dat dit soort asielzoekers gewoon hier een verblijfsvergunning krijgen, maar Engeland heeft die regel niet. Tegelijk is er een Europese regel dat de zaak van een asielzoekers moet worden behandeld in het land waar hij als eerste aankomt, en omdat Mehdi eerst naar Engeland was gegaan, en daarna pas naar Nederland kwam, moet Nederland hem terugsturen naar Engeland. Het is cynisch te constateren dat vanwege een formele regel Nederland misschien straks indirect meewerkt aan zijn uitzetting naar Iran. Ik heb daarom staatsecretaris Albayrak gevraagd om in te grijpen. Of zij eist de garantie van Engeland om hem niet uit te zetten, of Nederland houdt de Mehdi hier. Intussen is ook de buitenlandse media hier zeer mee in de weer. Ik heb zowel spaanse, franse, duitse, amerikaanse en britse media te woord gestaan. Ook heb ik nauw contact met Simon Hughes, lid van het Britse Lagerhuis voor onze zusterpartij de Liberal Democrats. Zij zijn een actie begonnen om de Britse regering te overtuigen om Mehdi in Engeland te houden, mocht Nederand hem overbrengen. In het Europees parlement is Sophie in ´t Veld inmiddels geslaagd om samen met andere parlementsleden een zelfde oproep aan de Engelse regering te doen. Wordt vervolgd. Je kan HIER meer over de zaak lezen.

En dan weer Godslastering

Een aantal jaar geleden was er een groot debat in de Kamer over godslastering. Dat gebeurde net na de moord op Theo van Gogh. Minister Donner stelde toen namelijk dat hij overwoog om de wet tegen godslastering nieuw leven in te blazen. De wet (artikel 147 van het strafrecht) is in 1932 in de wet gekomen, maar nauwelijks toegepast. Eind jaren zestig voor het laatst. Toen vergeleek schrijver Gerard Reve God met een ´muisgrijze Ezel´ waar hij die liefde mee bedreef. Voor die ´godslastering´ werd Reve voor de rechter gedaagd, maar hij werd vrijgesproken omdat het volgens de rechter aan mensen vrij is om God te zien zoals ze dat zelf willen. Vanaf toen is de wet een ´dode letter´ geworden. Toch willen christelijke partijen vast houden aan de wet. Ik stelde tijdens het debat dat het niet beschaafd is om mensen opzettelijk te kwetsen vanwege hun geloof, maar dat het niet nodig is dat in een wet te zetten. Daarnaast staan in andere teksten al dat opzettelijk beledigen in zijn algemeenheid al kan worden aangepakt, dus een extra bescherming hebben gelovigen niet nodig. Daarbij is het begrip ´god´ zo moeilijk juridisch te definiereen, dat het geen houvast biedt. Bovendien moet er ook kritiek geuit kunnen worden op religie, ook scherpe kritiek, en die vrijheid mag niet worden beperkt. Ik haalde in het debat een citaat van de (vrijzinnig christelijke) Remonstranten aan die al in 1931 tegen het wetsvoorstel waren en stelden dat God zo´n wet niet nodig heeft. Immers: `God is veel te groot om door mensen te kunnen worden beledigd´. Ook dit debat wordt later nog vervolg.

Andere dingen

Deze weken ook andere debatten gedaan. Over democratisering bijvoorbeeld (waar ik met minister Ter Horst een hele discussie had of zij wel of niet een 'boze stiefmoeder' was, lees HIER). Ook kwam ik met een voorstel voor een betere behandeling van zogenaamde ZZP-ers. Dat zijn mensen die als ´zelfstandige´ werken, maar zich heel moeilijk kunnen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Mijn voorstel werd in het hoofdcommentaar van het Financieel Dagblad als ´de´ oplossing gepresenteerd voor dit probleem. Leuk. Lees het nieuwsbericht HIER. Ook nog wat voorstellen ingediend voor schone energie, die beiden zijn aangenomen door een meerderheid van de Kamer. Lees die HIER.

Productief weekje!