Onderweg naar Klimaattop in Bali (Clinton, Gore en Greg Nickels)

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Tuesday, December 11 2007.

Het is een acht uur 's ochtends. In Nederland een uur 's nachts. Ik ben net aangekomen in Kuala Lumpur. Na een vlucht van 11 uur! Samen met een aantal andere Kamerleden, en met een bunch journalisten, ben ik gisteren om 12:00 uur vertrokken van Schiphol. Over een paar uur vliegen we door naar Bali. Daar schuiven we meteen aan bij de Klimaatconferentie. Nu even bijkomen achter een computer op de luchthaven. Wat kunnen we in Bali verwachten? Gaat de klimaattop wat opleveren?

Herinneringen aan Montreal

Twee jaar geleden was de jaarlijkse klimaattop in Montreal. Hartje winter, dus zeer koud. Het was de eerste keer dat ik bij zo'n grote VN-top was. Het was erg leerzaam. Alleen al het soort mensen dat er rondloopt. Natuurlijk zijn er veel politici en journalisten. Maar er zijn vooral heel veel ambtenaren en diplomaten. Ze zijn afkomstig uit alle windstreken, maar toch lijken ze op elkaar. Allemaal mooi haar, mooie pakken, foutloos engels, en met zo'n typische onderkoelde fanatieke blik in de ogen. Onderhandelen en internationaal netwerken is hun werk, en dat doen ze de gereserveerde versie van hartstocht. Ik vroeg me in Montreal wel af of dat spel van het onderhandelen nou inwisselbaar is voor willekeurig onderwerp. Ik bedoel: zouden ze met de zelfde toewijding onderhandelingen voeren over een komma in een handelsverdrag, een korting op de EU-afdracht, of een akkoord over de breedte van laptops?

Een van de belangrijkste diplomaten op de top in Bali is overigens een Nederlander. Yvo de Boer. Hij was tot voor kort de hoogste onderhandelaar voor Nederland en was er twee jaar geleden in Montreal al bij. Hij is nu opgeschoven naar de Verenigde Naties en is de voornaamste diplomaat van de conferentie. Bij hem geloof je wel dat het hem om de zaak zelf gaat!

De verwachtingen over de uitkomsten van Bali zijn wisselend. In 2009 moet er een nieuw klimaatverdrag zijn, dus daarover hoeven nog geen knopen worden doorgehakt. Toch zal er wel een begin van een schets moeten komen,en het liefst meer. De internationale molens malen immers langzaam, en als er helemaal niets concreets wordt afgesproken, dan wordt de kans op een succes in 2009 uiterst klein. Inmiddels is de conferentie al een week bezig en is het voorwerk door de diplomaten en ambtenaren gedaan. De laatste paar dagen moeten de ministers van de deelnemende landen het proces een extra zetje geven.

Toen Clinton, straks Gore?

In Montreal kwam Bill Clinton langs. Nu gaat het gerucht dat Al Gore langskomt. Clinton was destijds indrukwekkend. Hij hield een aantrekkelijke toespraak en kreeg de zaal vanaf de eerste zin mee. Hij was hard over het beleid van zijn opvolger George Bush. En Clinton loofde de lokale initiatieven van Amerikaanse steden.

Gisteren kreeg Al Gore de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn film 'The Inconvient Truth'. Daarover schreef ik gisteren een column op GeenStijl. Die kan je hier lezen.

Trouwens voor alle cynici onder u. De vliegreis naar Bali wordt 'klimaat-gecompenseerd' met de aanplant van bomen! Door een voorstel van D66 worden alle reizen van de Tweede Kamer tegenwoordig op die manier gecompenseerd.

Morgen weer een nieuwe blog!