Bin Laden, fietshokken, moedermelk (En: hoe word je politicus?)

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Monday, November 26 2007.

Vandaag, maandag, de vierde dag gehad van de onderzoekscommissie onderwijsvernieuwingen. Afgelopen vrijdag stond het VMBO centraal en nu het ‘Nieuwe Leren’. Bij de VMBO-hoorzittingen hadden we onder meer Dhr. Van Veen, de voormalig minister van Onderwijs die nu 85 jaar is. Een brok geschiedenis. Maar ook boze onderwijsmensen die vonden dat ze ‘gechanteerd’ waren bij de invoering van het VMBO. Meer daarover lees je hier. Vandaag stonden nieuwe leervormen centraal. Daarbij ook een aantal neurowetenschappers die onderzoek doen naar de hersengroei van pubers. Klik hier als je het verslag van die dag wilt lezen. Afgelopen weekend stond er in de Volkskrant trouwens een grappig bericht over onze commissie. In de enquêtezaal van de Tweede Kamer hangt namelijk een groot kunstwerk.

Op dat kunstwerk zijn allerhande kleine afbeeldingen te zien. Een ervan is het portret van terrorist Osama Bin Laden, met de tekst ‘Ich bin Laden’. Maar precies dat portretje hing pal achter de stoel van een commissielid, recht in het zicht van de tv-camera’s. Wijselijk is besloten er een gaasdoek over te spannen. Maar nu is de kunstenaresse weer boos. Tja.

Vergiftigde moedermelk

In Amsterdam is deze week het Internationaal Documentaire Festival. Woensdagavond was ik bij de opening en afgelopen weekend deed ik er een debat. Over milieu. Dit keer eens niet over CO2 en schone energie, maar over zogenaamde ‘pops’, dat zijn chemicaliën die nauwelijks afbreekbaar zijn en in de voedselketen komen. Op het IDFA was daar een documentaire ‘Silent snow’ over te zien. Het lastige van deze chemicaliën is dat ze tegelijk ook heel nuttig zijn. Zo zijn brandvertragende stoffen van groot belang om levens te redden, maar als deze worden verbrand, dalen ze neer in zee en land, worden ze opgegeten door beesten of opgenomen in planten, en komen steeds hoger in de voedselketen terecht. Uiteindelijk ook bij mensen. Groenland is op dit moment een van afvoerputjes op dit gebied, en vrouwen wordt inmiddels al afgeraden om de borst te geven aan hun kinderen. Zeer aangrijpende problematiek. Als je nog de kans ziet om naar het IDFA te gaan, doen!

De fietsenhok-affaire

[media id=118098753VWEE]Vorige week stond ook in het teken van de ‘fietsenhok’-affaire in Nijmegen. Een wethouder schijnt daar in het gemeentelijke fietsenhok intiem te zijn geweest met een vrouwelijk gemeenteraadslid. Toen bleek dat daar beelden van op de bewakingscamera stonden, stond internet (waaronder de site van de Telegraaf en GeenStijl) bol met oproepen dat deze ‘tapes’ openbaar moesten worden gemaakt. En dit alles met de toon ‘we’ve got the right to know!!’. Maar hoezo eigenlijk? Ik vind het een zeer ongezonde ontwikkeling dat intieme details van publieke figuren als een soort algemeen bezit moet doorgaan. Dom geroddel en sensatiezucht. Bovendien kan berichtgeving hierover een instrument worden om mensen bewust te destabiliseren. In de politiek zal dat een verkramping veroorzaken tussen journalistiek en de politici, die de openheid over inhoudelijke zaken ook niet ten goede zal komen. Op de website van GeenStijl (!), waar ik een tweewekelijkse column heb, heb ik over deze gang van zaken geschreven. Hier lees je mijn column. Het gaat ook over sesamzaadjes tussen de tanden van Beatrix en het Juten gordijntje van Gerard Reve.

Hoe word je politicus?

Afgelopen vrijdag was er bij de RVU een uitzending van ‘Bureau Ambitie’. Een programma waarin jonge mensen hun carierredroom proberen te verwezelijken. Dit keer ging het over Jesse Klaver die bij de jongerenafdeling van Groenlinks zit. Hij wil de politiek in. Om iets te leren werd hij door het programma op een stage gezet bij de D66-fractie in de Tweede Kamer. In de aflevering zie je dus een kijkje in keuken van onze kamerfractie. Jesse bij o.a. Alexander Pechtold, en later ook uitgebreid met mij. Het is een leuk inkijkje in het leven als Kamerlid. Je kan de aflevering HIER bekijken.

Tenslotte. De NOS heeft elk jaar een internetverkiezing voor de ‘politicus van het jaar’. Surf naar de website van de NOS en stem! (en denk ff aan mij ;-) )