Klimaat & Kernenergie, Holle Bolle Gijs en nasleep ChristenUnie

Source: B. (Boris) van der HamĀ i, published on Sunday, November 11 2007.

Over twee weken beginnen de publieke verhoren van de parlementaire onderzoekscommissie onderwijsvernieuwingen. We hebben al een hele reeks besloten verhoren gehad. Erg interessant. Nadeel is dat elk vrij uurtje nu in de commissie gaat zitten. Stukken lezen, voorbereiden. Tot in de late uurtjes. Inmiddels heb ik de zaterdag bij mijn werkweek betrokken en nodig nu mensen dus ook in het weekend uit. Op donderdagavond heb ik 's avondslaat nog een uurtje vrij kunnen maken om mijn werkkamer in Den Haag wat op orde te brengen. Veel kranten en veel oude stukken wilde ik weggooien. Het was zoveel dat ik een container nodig had om het kwijt te kunnen. Heb vervolgens een half uur lopen zoeken door het lege, donkere Kamergebouw naar een container. Waar is holle bolle Gijs als je 'm nodig hebt!

Milieubegroting en andere debatten

Ook deze week aandacht voor de milieubegroting. Anderhalve week geleden sloot minister Cramer van Milieu een akkoord met het bedrijfsleven over het terugdringen van CO2. Mooi natuurlijk. Maar bij nadere beschouwing stonden er maar weinig concrete afspraken in, zonder harde sancties. Pas aan het einde van deze kabinetsperiode wordt duidelijk of de afspraken worden gehaald. Ik wees er in het debat op dat het nu wel heel makkelijk wordt voor het bedrijfsleven om de kat nog even uit de boom te kijken. Ik vrees dat als er geen hardere afspraken worden gemaakt, we over 3 jaar een debat hebben om toch maar kerncentrales te gaan plaatsen, omdat we anders de CO2 doelstellingen niet meer halen. Ik vermoed zelfs dat een aantal lieden in het bedrijfsleven het daar ook gewoon op laten aankomen. Nou sluit D66 kernenergie niet per definitie uit, maar beter is het om ECHTE nieuwe en schone energie te gaan neerzetten. Onze tegenbegroting laat zien dat dat ook gewoon kan, maar dan moet je wel NU en stevig beginnen. Ik hou m'n hart vast.

Deze week ook een debat gehad over het de ambtenaren die bij de redactie van de GPD-dagbladen hebben gespioneerd en over de zwijnenjacht op de Veluwe.

Nasleep van ChristenUnie-affaire

Anderhalve week geleden brak er een felle discussie uit over homo's in de ChristenUnie. Volgens Yvette Lont, een ultraconservatieve mevrouw in die partij moeten homo's worden geweerd uit bestuursfunctie. In het kader van de vrijheid van meningsuiting mag je homo's best verwerpelijk vinden, maar je mag ze niet actief discrimineren of uitsluiten. Als je dat toch doet, dan is het in ieder geval niet logisch dat je overheidssubsidie krijgt. Overigens heb ik gesteld dat juist veel christenen er inmiddels al heel anders over denken dan die mevrouw Lont. In diverse media heb ik dat benadrukt. Niet iedereen zag die nuance echter. Zo schreef een redacteur van het christelijke blad 'Het Reformatorisch Dagblad' dat ik niet genoeg rekening hield met het feit dat gelijke rechten voor homo's nog maar een jong begrip was. Het RD plaatste daarna een opinieartikel van mijn hand waarop ik inging op zijn verwijt. Dat artikel kan je HIER lezen.

Ook schreef ik een column voor de site van GeenStijl. Welke teksten moet je nou letterlijk nemen uit de Bijbel? En moet je als liberaal ook de teksten van vrijheidsdenker Spinoza letterlijk nemen? Die column kan je alvast HIER lezen.

En verder

Volgende week weer zeer druk. Ik haal diep adem en hoop aan het einde van de week weer boven te komen. Jammer dat het al zo koud aan het worden is.

Gisteren naar een bruiloft van een neef geweest. Ook mijn moeder was erbij, in de rode, nette jas die we twee weken geleden in Maastricht hadden gekocht. Leuk om alle ooms, tantes, neven, nichten en overvloed aan achterneefjes- en nichtjes weer te zien. Mooie kerk ook in Bodegraven en de geciteerde woorden uit de Bijbel waren hoopgevend, vertroostend en mooi. Ik ben zelf niet gelovig, maar het sterkt je toch. Juist gisteren dacht ik: Er staat zoveel moois in de Bijbel, waarom zou je er juist die stokoude, intollerante en onbarmhartige stukken van willen oppoetsen, zoals zo'n Yvette Lont doet. Ze doet daarmee haar geloof tekort.