Niet meer winkelen op zondag? (En Hirsi Ali terug in Holland)

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Tuesday, October 2 2007.

Ayaan Hirsi Ali is weer terug in Nederland. Ze is boos. Boos omdat ze niet meer beveiligd wordt in Amerika. De Nederlandse regering is namelijk deze week gestopt met haar beveiliging. De ene reden is dat ze nu eenmaal in Amerika woont en dat ze nu haar boontjes zelf moet doppen, en de andere reden is dat ze in Amerika niet meer zo bedreigd zou worden dat ze nog beveiliging nodig heeft. Ik vind het een lastige.

Tuurlijk, als ze minder bedreigd wordt is intensieve beveiliging minder nodig. Maar ik vind wel dat de Nederlandse overheid vinger aan de pols moet houden of haar veiligheidssituatie niet opeens weer negatief verandert. Wij hebben wel een bijzondere verantwoordelijkheid voor haar, waar we niet als een kruidenier mee moeten omgaan. Opvallend bij dit hele thema is dat Rita Verdonk als haar grootste advocaat optreedt. Was Verdonk niet de gene die haar dreigde haar Nederlanderschap af te nemen, en vervolgens machtsmisbruik toepaste om haar fout toe te dekken? Afijn, daar heb ik al menig blogje aan opgedragen. Voor de geschiedenisliefhebbers: Hier het eerste debat over de kwestie Ayaan en Verdonk en hier het tweede, en de val van het kabinet over de kwestie Ayaan.

De betutteling gaat door: de koopzondag

Vandaag kwam RTL4 er achter dat het kabinet komende vrijdag zal besluiten om de koopzondagen te gaan beperken. Het kabinet vindt het niet goed dat gemeenten vaker dan 12 keer per jaar ondernemers de mogelijkheid te geven om de deuren open te doen. Veel gemeenten maken nu gebruik van ruimte in de wet om toch vaker de winkels open te laten, maar aan die mogelijkheid wil minister Van der Hoeven (CDA) nu een einde maken. Waarom? Waarom laat het kabinet die beslissing niet gewoon over aan gemeenten zelf? In kleine gemeenten (of gemeenten waar veel orthodoxere christelijke mensen wonen) wil een meerderheid van de gemeenteraad helemaal geen koopzondag, en dat moeten ze zelf kunnen uitmaken. Maar als een gemeente er voor kiest om wel de zondag te benutten, dan is dat ook prima. Waarom moet dat weer van bovenaf worden opgelegd? Mocht het kabinet dit straks echt doorzetten, dan gaat D66 een voorstel indienen om de keuzevrijheid juist te vergroten. Lees daarover HIER meer.

Voor het item bij RTL4 (met mij mét das) klik je HIER.

Voor de rest

Gisterenavond laat thuis. De hele avond in Meppel geweest bij een hoorzitting op een school. In het kader van de Parlementaire Onderzoekscommissie Onderwijsvernieuwingen hebben we deze week genomen om een 'vrije inloop' te hebben van mensen die ons iets willen vertellen over het onderwijs, hun ervaringen als leraar, als ouder, of als leerling. Was gisteren erg interessant: een zaal vol gedreven onderwijsmensen. Woensdag 3 oktober hebben we een zelfde avond in Eindhoven, en 4 oktober in Utrecht.