Referendum, Birma en andere zaken (Slagroom 'all over the place')

Source: B. (Boris) van der HamĀ i, published on Monday, October 1 2007.

Vorige week een intens weekje. Veel debatten en veel ophef. Allereerst was er het weinig verrassende nieuws dat de PvdA zich tegen een nieuw referendum heeft gekeerd. Ik denk dat het nieuwe EU-verdrag de 'Nee'-stemmers op belangrijke punten tegemoed is gekomen, dus dan moet je ook het zelfvertrouwen tonen het de bevolking opnieuw voor te leggen. Vorige week schreef ik hier al een column over op Geenstijl met nog meer argumenten, die je HIER kan lezen.

Ik heb begrepen dat binnen de PvdA er veel discussie over dit onderwerp is geweest, en dat een aantal Kamerleden er anders over dachten dan de meerderheid van de fractie. Ik hoop dat deze fractieleden straks wel afwijkend van hun fractie mogen stemmen mocht er toch een initiatief worden genomen om een referendum toch mogelijk te maken. Ik vind dat bij dit soort belangrijke zaken mensen niet onderworpen dienen te worden aan fractiediscipline.

HIER kan je trouwens een petitie ondertekenen over het referendum over het nieuwe verdrag.

Andere debatten

Vorige week nog veel meer debatten gevoerd in de Kamer. Allereerst over het verbeteren van de luchtkwaliteit in Nederland, met name rond scholen en verzorgingstehuizen. Een jaar geleden is er door een wijzigingsvoorstel van mijn hand een element in de wet luchtkwaliteit opgenomen die met name kinderen en ouderen beschermd, maar de uitvoering van die wet laat nog op zich wachten. Daarover voelden we minister Cramer van Milieu aan de tand (lees meer info HIER). Met de zelfde minister voerde de Kamer ook een debat over zwerfvuil. Ze had een plan gemaakt met het bedrijfsleven over het opruimen van het afval, maar draagt het bedrijfsleven wel voldoende bij? Lees hierover HIER meer. Met minister Vogelaar van Wonen, Werken en Integratie was er een debat over haar plannen rond de 'prachtwijken'. Op zich steunen wij haar aanpak, maar we missen de integrale visie van het kabinet op de woningmarkt. Want als je niets fundamenteels wil doen aan de hypotheekrenteaftrek, lerarensalarissen en woningbouw is het maar de vraag of de problemen werkelijk zullen worden opgelost. Ook hierover MEER.

Het meest aangrijpende onderwerp van deze week waren de onlusten die momenteel in Birma zijn. De zeer geweldadige regering daar onderdrukt de oppositie. En dat gaat al decennia zo. Tijdens het debat riepen vrijwel alle partijen op tot gerichte boycot van de staatsbedrijven van Birma, en ook om de Chinese regering onder druk te zetten die Birmese in bescherming neemt. Lees HIER over mijn bijdrage aan het debat.

De leuke dingen

Gisteren vierde ik samen met mijn geliefde mijn verjaardag. Veel Brabantse familie over de vloer en ook mijn moeder. Veel kinderen, veel slagroom (all over the place) en erg gezellig. Die zelfde dag in de ochtend langsgeweest bij de Jonge Democraten, bij hun introductieweekend te Delft. Verhaal over D66 en sociaal-liberalisme gehouden. De avond daarvoor in Capelle aan den Ijssel naar de Voor-premiere van de musical Hair geweest. Ik nam voor de gelegenheid een tante mee. We genoten erg van de voorstelling. Over een maand gaan ze in premiere, en het kan alleen nog maar mooier worden!

Tot zover. Veel linkjes in deze blog! Maar dat rondklikken maakt ons weer alert, zo aan het begin van een nieuwe week!