De zomer uit mijn huid getrokken (referendum over Europa?)

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Monday, September 24 2007.

Gisteravond keek ik even in de spiegel. Spierwit. De zomer, en bijbehorende tint, is inmiddels uit mijn huid getrokken. Amper een paar weken bezig en de wallen staan alweer in het gezicht. Niet verwonderlijk na vorige week. Hoewel de fractievoorzitters bij de Algemeen Politieke Beschouwing het voornaamste werk doen, zitten de andere Kamerleden er tot aan het einde bij. En het einde was afgelopen donderdag pas om een uur of twaalf 's nachts. We stemden over vele moties en voorstellen.

Een voorstel van D66 voor meer geld voor leraren kreeg verassenderwijs geen steun van de PvdA. We stemden ook over de bloedige veetransporten, waarbij een voorstel van mijn hand wél werd aangenomen. Daarnaast veel gehol, geregel en gebel gedurende de hele dag. Ik lag om een uur of twee op mijn bed. Vrijdagochtend had ik al om half negen een afspraak en meteen daarna een training ten bate van de parlementaire onderzoekscommissie onderwijsvernieuwingen. Buiten brak een gerieflijk nazomers weekeinde aan, maar wij zaten zowel de gehele vrijdag als zaterdag binnen. Vandaar spierwit.

Een nieuw EU-referendum?

Afgelopen vrijdag besloot het Kabinet om geen nieuw EU-referendum uit te schrijven. In 2005 stemde een meerderheid van de Nederlanders tegen het Europees Referendum, en zo'n referendum was volgens de Regering niet voor herhaling vatbaar. Wat daar van te denken? Of je nu voor of tegen het vorige referendum was, het is gek om mensen toén wel de mogelijkheid te geven, en nu niet meer. De regering beroept zich op het argument dat er sinds het 'Nee' van 2005 echt naar de bezwaren van de bevolking is geluisterd. Ik denk dat ze daar een punt hebben. Sinds 2005 is er 1 miljard Euro 'teruggehaald' uit Brussel voor Nederland, zijn veel partijen eurosceptischer geworden, en is het nieuwe verdrag ontdaan van allerhande 'statelijke' elementen. Ook hebben de nationale lidstaten meer bevoegdheden dan in het oude verdrag. Ik ben daar als pro-Europeaan eigenlijk niet zo blij mee, maar als 'Democraat' moet ik erkennen dat er dus wel degelijk gevolg is gegeven aan het 'Nee'. Maar waarom is de Regering dan niet wat zekerder van hun zaak? Als ze dan zo'n goede job hebben vervuld, waarom leggen ze hun goede resultaat niet gewoon voor?

Twee jaar geleden nam ik samen met Niesco Dubbelboer en Farah Karimi (GL) het initiatief tot het toenmalige referendum. Daarover schreef ik een boekje 'Voortrekkers en Baanbrekers' (dat je HIER kan bestellen). In dat boekje ga ik nader in op de bezwaren rond Europa, op de voor en de nadelen van referenda, mijn beleving van die periode en de toekomst van Europa.

Of er nu weer een referendum komt is maar de vraag. De PvdA en de VVD zijn vrij onduidelijk over hun positie. Groenlinks, PPV, PvdD, D66 en de SP zijn in ieder geval vóór een nieuwe mogelijkheid. Lees mijn column op GeenStijl daarover HIER.