De uurtjes voor Prinsjesdag (en Verdonk, Wiegel en Rutte)

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Tuesday, September 18 2007.

Het is maandagavond, net terug uit Maastricht. Heb daar een interview gehad met studentenblad SUM over mijn studententijd daar. Daarna een vergadering gehad. Morgen is het prinsjesdag. Nog een paar uurtjes en Kamerleden doffen zich op en luisteren vervolgens braaf naar de Koningin. Ik neem een heel goede vriendin mee. Ze heeft de afgelopen weken veel nagedacht over welk hoofddeksel ze op doet. Morgen zie ik het resultaat.

VVD-congres

En Oja, dit weekend was het congres van de VVD. Hoofdthema: het gedwongen vertrek van Rita Verdonk. Ik heb er stukjes van gezien. Was een interessant schouwspel. Bolkenstein was sterk. Voor hij zijn speech begon, keek hij even de zaal in en hield een weergaloos verhaal. Bescheiden maar scherp, en doordrongen van de ernst van de situatie. Hoe anders was Hans Wiegel. In alles 'speelde' hij de gewichtigheid, met een aangeleerd accent, met kokette tussenwoordjes en opportunistische argumenten. En alles draaide zoals gewoonlijk om Wiegel. Wiegel lijkt van vóór Copernicus; hij denkt dat de zon om de aarde draait- nee, hij is zó prehistorisch dat hij in ernst meent dat het heelal om hèm draait. En die VVD-ers bleken dat te doorzien. Waar andere tegenstanders van Rutte nog een mooi applaus kregen (bijvoorbeeld Korthals-Altes en Aptroot), ontving Wiegel terecht boe-geroep. Rutte zat intussen zenuwachtig aantekeningen op te pennen en voortdurend om zich heen te kijken, bevestiging zoekend. Die kreeg hij van Henk Kamp, van Zalm en van vele anderen. Uiteindelijk won Rutte op het congres de stemming, en een meerderheid steunde zijn aanpak. Rutte is door het oog van de naald gegaan, maar is hij aan het eind van de tunnel?

En Verdonk? Tja. Ik weet het niet. Als Verdonk een eigen fractie was begonnen met Aproot en Teeven, dan was er wel een kans geweest dat zo'n 'groep Verdonk' wat was geworden. Aptroot is een goede economie-woordvoerder en Teeven is een crime-fighter nummer één. Een ideaal trio, met Verdonk als kloek in het midden. Maar nu ze het helemaal alleen moet doen, vraag ik me af of het een succes kan worden. Ze moet nu drie jaar alleen de kar trekken, en ze heeft zichtbaar weerzin in het Kamerwerk. Dat was anders met Wilders toen die uit de VVD stapte; dat was een ras-parlementatiër, met veel ervaring. Vandaag zei ze op tv dat ze 'het fileprobleem' als haar voornaamste item wil maken. Zo zo. Gaat ze het daar drie jaar lang op redden? Het is in ieder geval al een zwak teken dat ze overmorgen niet mee gaat doen met de Algemene Beschouwingen.

Andere zaken

Dit weekend ook bij de opening geweest van D66 Amsterdam. Een van de gastsprekers was oud-schaatser Ben van der Burg die tegenwoordig in de ICT zit. Leuke vent. Na afloop een barbecue met het meest verbrande vlees dat ik sinds lange tijd heb gezien. Was niettemin erg lekker. Morgen ochtend vroeg naar de stomerij om mijn pak op te halen. Daarna dasje om, en op naar de Koningin. Daarna bericht ik weer!