Rita Verdonk (bloedende varkens, Mein Kampf en groene liberalen) - Main contents
En we zijn aangekomen bij aflevering drieduizendzevenhondervijfendertig van de soap 'Rita Verdonk'. Na een mislukt ministerschap, machtsmisbruik in de kwestie Hirsi Ali, de val van Balkenende II, de café-coup tegen Mark Rutte, is Hare Majesteit nu uit de VVD gezet. En neemt de partij, zo lijkt het, mee in haar val. Hoe dit afloopt? Vandaag gonsde het in de wandelgangen van de Tweede Kamer van analyses. Zeker nu Hans Wiegel zich tegen Mark Rutte heeft gekeerd, is er een gerede kans dat Mark Rutte dit weekend het veld moet ruimen. Misschien komt er wel een motie van het VVD-congres om Verdonk weer terug te nemen in de fractie, en dan kan Rutte niets anders doen dan opstappen.
Oud-minister Henk Kamp kan hem dan opvolgen, maar ik sluit niet uit dat ook Hans van Baalen een kans maakt. Hij is rechts, heeft Verdonk gesteund, maar is wel de afgelopen 24 uur trouw gebleven aan de VVD, anders dan Fred Teeven en Charlie Aptroot die meteen met hun lidmaatschapskaart begonnen te wapperen. De robuuste loyaliteit die Van Baalen naar de VVD heeft getoond tijdens deze crisis, kan hem zowel de sympathie van Rutte als Verdonk-mensen opleveren. We zullen zien.
Gisteren moest ik een verhaal houden bij D66-Den Haag, en moest reageren op de ruzies bij PvdA, VVD en SP. Ik zei dat deze partijen met hun gekrakeel aantonen dat ze geen trendzetters, maar trendvolgers zijn. Intern ruziemaken? Dat deed D66 vorig jaar al. En nu komen PvdA, SP en VVD er pas mee; D66 is al lang weer verder. Partijruzies zijn zóóó 2006!
Varia: Groene liberalen, Mijn Kampf, bloedende varkens en Jami
Afgelopen dinsdag was ik in Brussel voor een conferentie van de European Liberal Democrats and Reform parties, de ELDR. Dat is de Europese partij waar D66 lid van is. We hadden op hun hoofdkantoor een bijeenkomst met andere links-liberale politieke partijen uit heel Europa over milieu en klimaat. Was erg interessant om te horen wat ze bijvoorbeeld in Oost-Europa aan dit onderwerp doen. Ook waren er ambtenaren aanwezig van de Europese commissie die ons meer vertelden over de inzet van de Europese Unie omtrent klimaatbeleid. Ikzelf hield een presentatie over energiebesparing en Eurenew, mijn initiatief voor Europese schone projecten.
De rest van de week was (naast Verdonk) bezaait met een keur aan relletjes en gedoetjes. Allereerst was er gedoe om het PvdA-lid Jami, die een club van ex-moslims heeft opgericht. Prima, natuurlijk, maar de hysterie om zo'n cub neemt dan een enorme vlucht, zonder dat het ergens meer over gaat. Ook zoiets gebeurde rond de discussie over Mein Kampf van Adolf Hitler. Dat boek is formeel niet te koop in Nederland, en minister Plasterk zei dat dit niet logisch was. Want als je echt de vrijheid van meningsuiting bepleit dan dien je geen boeken te verbieden (zoals Wilders wel met de Koran wilde). Ik volg die redenering. Maar vervolgens krijgt ook zo'n discussie een hyperventilerende wending. Plasterk werd door CDA en PVV met hoge opwinding teruggefloten en slikte zijn opmerking in (D66 werd abusievelijk door de Volkskrant ook bij deze twee partijen opgeteld). Maar hoe je er over denkt, het is een non-issue. Op internet is op boekwinkeltjes.nl binnen aantal minuten al een exemplaar te krijgen. Dus waar gáát het over?
Tussen de relletjes door zijn er deze week ook andere zaken aan de orde geweest in de Kamer, zoals het debat over de veetransporten. De afgelopen weken bleek dat een fiks aantal transporteurs onder onwaardige omstandigheden hun beesten vervoeren, tot bloedens toe. Helaas bleek bij het debat in de Kamer dat een meerderheid van CDA, VVD en PvdA de sector nog steeds een voordeel van de twijfel gunt.
Nu snel naar Nunspeet waar ik lokale D66-ers ga zien. Morgen (zaterdag) ook werken en zelfs de zondag is helemaal bezet met werk. Mezelf kan ik dus geen rustig weekend wensen, maar jullie wel!
Lees hier nog mijn column op Geen Stijl van vorige week.