Het was me 't (eerste) weekje wel! (graniet of marmer?)

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Sunday, September 9 2007.

Het is zondag. Uitgeslapen. De eerste week van het nieuwe parlementaire jaar achter de rug. Alweer doodop. En het lijkt alsof het nooit anders was. Rennend door de gang om op tijd bij een commissievergadering te komen, wachtend tot midden in de nacht op een verscheurde VVD na een islam-debat. De dingen veranderen toch niet echt na zo'n 6 weken vakantie. Toch blij dat het nieuwe jaar weer begonnen is.

Debatten en gedoe

Deze week een aantal debatten gedaan. Over de toekomst van het cultuurbeleid, over een weg die rond Venlo moet worden aangelegd en, buiten de Kamer (in debatcentrum 'de Balie'), gesproken over multicultureel theater. En natuurlijk was er 'het' debat over de Islam in Nederland. Ten grondslag aan dat debat lag een vuistdik rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid met veel diepe analyses en concrete, positieve suggesties voor actie. Maar helaas werd het debat gedomineerd door onzin. "Laten we de Koran gaan verbieden", riep Geert Wilders uit. En: "Minister Vogelaar is Knettergek!" Het debat ging vervolgens nog nauwelijks over de echte problemen en oplossingen. En toen we dachten dat we om hal één 's nachts konden gaan stemmen maakte de VVD opeens problemen. Anderhalf uur lang moesten ze vergaderen om wel of niet te stemmen voor een motie van wantrouwen tegen Vogelaar. Toen de VVD-ers om twee uur 's nachts naar buiten kwamen waren ze lijkbleek om de neus. Ze hadden veel ruzie gemaakt zo te zien. Veel hiervan heeft nauwelijks de pers gehaald, want de meeste journalisten waren al naar huis. Die hadden dit gedoe niet zien aankomen. Er was dus geen camera meer te bekennen. Wel waren er een handjevol radiojournalisten, maar zolang er geen tv-camera bij is, is het blijkbaar 'niet gebeurd'. Een mazzeltje voor de VVD.

De dag daarop moest ik vroeg op vanwege een 'fractiedag' in Scheveningen. Samen met Alexander Pechtold, Fatma Koser Kaya en onze medewerkers hebben we vooruitgeblikt op het komende jaar.

Artikel 1 uitbreiden?

Afgelopen vrijdag presenteerde ik ook een 'ontwerp van wet' om artikel 1 van de grondwet uit te breiden. Ik stel in mijn voorstel voor om hierin expliciet op te nemen om ook discriminatie op grond van 'hetero- of homoseksuele richting' te noemen. Je kan het voorstel HIER lezen. We presenteerden het vanwege het 20 jarig jubileum van het homomonument in Amsterdam, dit weekend. In het persbericht wat we uitzonden stond deze quote van mij: “Bij het twintig jarig bestaan van het homomonument zou de gelijkwaardigheid van homo’s niet alleen in het harde marmer gebeiteld moeten staan, maar ook in de inkt van onze grondwet.” Vond ik zelf wel mooi gevonden, met die marmer en die inkt. Maar toen ik gisteren deze zelfde quote gebruikte bij een bijeenkomst op het monument zelf werd ik er op gewezen door travo-presentratice Dollie Bellefleur dat het monument van graniet gemaakt is.

Andere zaken

Deze week post gekregen van de gemeente Amsterdam. De 'Acte van Overlijden' van mijn vader was gereed en werd me opgestuurd. Op papier is hij nu dan ook echt, formeel dood. Dat papier heb je nodig om allerhande formele zaken te regelen als belastingen en het huis. Gek om zo'n papiertje in je handen te hebben. Er staat op wanneer je geboren bent, wie je ouders zijn en waar en hoelaat je gestorven bent. Wij zullen allen die weg gaan, natuurlijk. Gisteren ook nog even in z'n huis geweest. Alles ruikt er nog naar hem, hoewel het al minder sterk is. Heb de welkomstekst van z'n antwoordapparaat een aantal maal afgeluisterd om z'n stem weer even te horen. Het zal met de tijd steeds moeilijker worden om dit huis leeg te ruimen, vrees ik. Goed er even geweest te zijn. Eergisterenavond samen met mijn moeder, in haar huis, herinneringen over hem opgehaald.

Zometeen ga ik naar Rotterdam om daar te spreken over Europa, morgen moet ik naar Utrecht en daarna naar Brussel.