Londen, rookverbod en Wikipedia

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Monday, September 3 2007.

Gisteravond teruggekomen uit Londen. Goed weekend gehad. Zaterdagavond naar een mooie voorstelling geweest in 'The Old Vic'-theatre met twee vrienden. Het was een toneelversie van de film 'All about my mother' van Pedro Almodóvar. Overdag een rondleiding gehad door het Britse parlement. Ik was daar al eerder geweest (op bezoek bij een parlementslid) maar was nog nooit in de daadwerkelijke vergaderzalen geweest. Erg mooi. Toch is het parlement van Nederland wel wat efficienter in het dagelijks gebruik, lijkt me.

Ook het net onthulde beeld van 'Iron Lady' Margaret Thatcher gezien, de voormalige premier van Engeland. Bij de onthulling ervan zei ze dat ze het een mooi beeld vond, maar: "I would have prefered Iron, but bronze will do." Gisteren ook een bezoek gebracht aan het 'Tate Modern', een museum voor moderne kunst.

Rookverbod

In Engeland is in de horeca al het rookverbod van kracht. Dus ook in elke kroeg en disco. Dat was te merken, in positieve zin. Toen ik zaterdagnacht met mijn vrienden uitging, was het letterlijk een verademing. Geen rook, geen rode ogen, en mijn kleren bleven die irritante rooklucht bespaard. De mensen die wel wilde roken gingen gewoon buiten staan. Ik kan haast niet wachten totdat het rookverbod ook in Nederland van kracht wordt!

Wikipedia

Afgelopen vrijdag werd ik door een journalist gebeld van dagblad Trouw. In het kader van het relletje rond de wikipedia-site van Mabel Wisse Smidt (ze had een kritisch woordje weggehaald), hadden ze ook een onderzoekje gedaan naar sites van Kamerleden. Via het IP-adres van de Tweede Kamer waren ook wat wijzigingen aangebracht op wikipedia-sites, ook op die van mij. De journalist deed net of het toevoegen of aanpassen van die sites zo raar zou zijn. Het is nou juist de bedoeling dat wikipedia met nieuwe informatie wordt gevuld. Zo heb ik er bijvoorbeeld aan toe laten voegen hoeveel voorkeurstemmen ik heb gehaald, dat ik in de parlementaire onderzoekscommissie onderwijsvernieuwingen zit, maar ook wat persoonlijke dingen over mijn middelbare schooltijd en toneelachtergrond. Dat soort info geef je trouwens ook door aan andere sites waar biografische gegevens van je worden bijgehouden. Anders wordt het natuurlijk als je eigenhandig kritische feiten gaat schrappen, zeker als daarover uitgebreid aandacht is besteed in de media, zoals kritiek op het leiderschap van Jan Marijnissen. Een aantal sites van Kamerleden zijn op dat soort punten aangepast vanuit de Kamer, en dat is niet correct lijkt me. Op 'mijn' site staat bijvoorbeeld wel dat ik gebroken heb met de standpunten uit het verkiezingsprogramma van D66 uit 2002 en 2003 omtrent de gaswinning in de Waddenzee en de kerncentrale Borssele. Dat zou je kunnen lezen als een kritische opmerking, maar hij is feitelijk juist, dus hoort dat op die pagina, punt uit.

Drukke dag

Zo meteen op stap met onze financiële medewerker om onze tegenbegroting verder te laten doorrekenen. Veel werk, veel cijfertjes. Daarna ga ik met de parlementaire commissie onderwijsvernieuwingen richting Brabant voor een gesprek met allerhande mensen. Veel te doen vandaag. En morgen weer de eerste Kamerdag. Het begint weer!