Vragen van het lid Koser Kaya (D66) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over privacy in de geestelijke gezondheidszorg. (Ingezonden 27 april 2009)

Source: F. (Fatma) Koşer Kaya i, published on Monday, April 27 2009, column.

1

Wat is uw reactie op de opmerkingen van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) dat zijn advies over het vermelden van diagnose-informatie op declaraties niet sloeg op patiënten die besluiten hun psychiatrische behandelingen zelf te betalen? 2)

2

Waarom heeft u destijds besloten dat ook de behandelingen waarvoor patiënten besluiten zelf te betalen moeten worden geregistreerd? 1)

3

Hoe beoordeelt u de reactie van zorgverzekeraar Uvit dat het declareren van vrijgevestigde psychiaters in Diagnose Behandeling Combinaties (DBC’s) overbodig is?

4

Bent u bekend met de Helsinkiverdragen voor wetenschappelijk onderzoek bij mensen, waarin staat dat onder andere patiënten of deelnemers aan het onderzoek de onderzoekers mogen verbieden hun (incomplete) gegevens voor het onderzoek te gebruiken? Bent u van mening dat de strenge ethische regels uit dit verdrag ook gelden voor onderzoek dat met gegevens uit de dbc’s voor de ggz wordt uitgevoerd? Heeft u gekeken of dit verdrag als juridisch argument tegen het gebruik van DBC’s voor onderzoek kan worden gebruikt?

  • 1) 
    Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008-2009, nr. 1079
  • 2) 
    Vrij Nederland, 11 april 2009: “Privacy in de geestelijke gezondheidszorg”