Kamervragen: Opplakken psychiatrisch etiket

Source: F. (Fatma) Koşer Kaya i, published on Wednesday, April 1 2009, column.

Vragen van de leden Koser Kaya (D66), Dibi (GroenLinks), Bouchibti (PvdA), Dezentjé Hamming-Bluemink (VVD), Langkamp (SP), Van der Vlies (SGP) en Ferrier (CDA) aan de minister voor Jeugd en Gezin en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Dijksma, over het bericht dat te veel kinderen in Nederland een psychiatrisch etiket krijgen opgeplakt (ingezonden 1 april 2009)

1

Kent u het bericht dat te veel kinderen in Nederland een psychiatrisch etiket opgeplakt krijgen? 1)

2

Is het bericht waar dat het aantal Nederlandse jongeren met een psychiatrische diagnose explosief stijgt?

3

Hoe verhoudt deze stijging zich volgens u tot onderzoek waaruit blijkt dat het aantal probleemkinderen in Nederland de afgelopen twintig jaar gelijk is gebleven?

4

Is het bericht waar dat deze kinderen hierdoor onnodig vaak in het speciaal onderwijs terechtkomen en later vaak in een uitkering belanden? Zo ja, wat is hiervan volgens u de oorzaak?

5

Onderschrijft u de analyse dat scholen baat hebben bij een indicatie van deze leerlingen in verband met de doorverwijzing van deze kinderen naar het speciaal onderwijs of de subsidie die deze leerlingen meebrengen?

6

Welke maatregelen bent u van plan te nemen om deze perverse prikkels uit het systeem ongedaan te maken?

7

Hoe vaak wordt het psychiatrisch etiket van deze kinderen geëvalueerd?

8

Wat gebeurt er met deze kinderen als later blijkt dat hun psychiatrische stoornis is veranderd of genezen? Hoe verandert dit hun schoolsituatie en wat betekent dit voor hun dossier?