Weblog: 'Voor alle meisjes van de wereld!'

Source: F. (Fatma) Koşer Kaya i, published on Thursday, January 29 2009, column.

'Voor alle meisjes van de wereld!'

Normaal gesproken geniet ik op zondagochtend van een heerlijke, rustige morgen: kopje thee, croissantje, de nodige vitamientjes en de krant. Vorige week mocht ik m’n dag echter op een andere manier beginnen. Om zeven uur ’s ochtends zat ik…op de fiets!

Nou zit ik uiteraard wel vaker op de fiets, maar deze keer had het een bijzondere reden. Of eigenlijk, een bijzonder doel. Een goed doel. De tocht was georganiseerd door Plan Nederland om aandacht te vragen voor de situatie van meisjes in ontwikkelingslanden. Want meer dan 900 miljoen meisjes en vrouwen leven in armoede (=70% van de mensen die in armoede leven). Veel meisjes die Hiv geïnfecteerd zijn. Veel meisjes die niet naar school kunnen, seksueel misbruikt worden. Ik kan zo wel een tijdje doorgaan. Het is dus belangrijk dat daar aandacht en geld aan besteed wordt.

En zo stond ik op de vroege zondagmorgen in Rotterdam aan de voet van de Erasmusbrug. Getooid met een roze pet, een roze boa en roze ballonnen op mijn bagagedrager - roze is namelijk de kleur die Plan voor de actie ‘Because I’m a girl’ gekozen heeft. Samen met mijn persoonlijk medewerker Rosanne en vele andere vrouwen en meisjes hebben we 15 kilometer gefietst. Het weer was helaas niet al te best, maar gelukkig hadden we de wind mee.

Het leek af en toe wel een soort fietsvierdaagse. De route leverde zowaar nog een paar herkenningspunten op; we reden onder meer langs de Kralingsebossen. Mijn gedachten gingen even terug naar mijn studietijd, niet dat ik in Rotterdam heb gestudeerd, maar had wel een paar leuke vrienden die daar studeerden. Ook het ‘Paaltje, paaltje!’ als waarschuwing voor een obstakel op het fietspad echode als een vertrouwd geluid door de vroege ochtendlucht.

Toen we aankwamen en het estafettestokje overgaven, had ik nog wel 15 kilometer willen fietsen. Kortom een zinvolle dag. Goed dat we in Nederland aandacht hebben en houden voor de problematiek van honderden miljoenen meisjes.