Weblog: De getemde man

Source: F. (Fatma) Koşer Kaya i, published on Monday, January 5 2009, column.

Afgelopen decennia zijn er van alle kanten oplossingen bedacht om de ongelijkheid tussen mannen en

vrouwen weg te nemen. Een prominente daarvan is de man domesticeren. De populaire film Fight Club toonde aan het einde van het vorige millennium hoe de potente, viriele man van weleer was gereduceerd tot een Ikea-verslaafde die een terminale aandoening voorwendt om in praatgroepen lotgenoten te kunnen knuffelen. Slechts door de regels van de sekseneutrale consumptiemaatschappij te doorbreken - en gewapend met hét rolbevestigende symbool van vrouwelijkheid, zeep - kon deze door vrouwen geknechte huilebalk zijn mannelijkheid hervinden.

Vorige week kwam de man veel aan de orde tijdens een debat over emancipatie met minister Plasterk. De minister gaat een prijs uitreiken aan de zorgzaamste man! En daarmee is de emancipatie rond en is de man getemd.

Maar de sekseneutrale maatschappij die men hiermee wil bewerkstelligen bestaat niet. Want hoe gelijk vrouwen ook aan mannen zijn, ze zullen nooit hetzelfde worden. Puur om fysiologische redenen zullen bij vrouwen bepaalde voorkeuren en vaardigheden prominenter aanwezig zijn dan bij mannen, en andersom.

In geval van nood zal de man zijn autoriteit laten gelden, bevelen geven en een plan van actie bedenken. Maar in een tijd waarin vrouwen uitstekend in staat zijn zichzelf te beschermen en in hun levensonderhoud te voorzien, raakt de man deze autoriteit kwijt. Toch willen vrouwen, zo blijkt uit sommige onderzoeken, sterke, stoere mannen tegen wie je aan kunt kruipen. Vrouwen willen kort gezegd geen watjes.

Deze paradoxale boodschap - vrouwelijk van binnen, mannelijk van buiten - is onhoudbaar. Het stereotype alternatief voor de gefeminiseerde man - de man die boerend op de bank voetbal kijkt tot zijn vrouw hem z’n eten brengt - is achterhaald. Maar hoe ziet de moderne man er dan wel uit?

Verder dan het stellen van deze vraag wil ik vandaag niet gaan. Maar het lijkt me een boeiende discussie waard. Reageer. Dan kan ik de volgende keer met die man aan de slag.

Na weken van rennen en vliegen ga ik een week genieten. Ik wens iedereen fijne feestdagen met geliefden en een gelukkig, gezond, geweldig 2009 toe.