Kerstgroet uit Straatsburg

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Tuesday, December 15 2009.

Symbolisch voor de start van een nieuw politiek jaar is het in werking treden van het Verdrag van Lissabon op 1 december. Een verdrag waardoor de samenwerking tussen de verschillende Europese lidstaten zal worden versterkt, zonder dat eigen bevoegdheden verloren gaan. En dat is juist hard nodig om het draagvlak voor Europa te versterken. Zoals Václav Havel terecht opmerkte tijdens zijn toespraak in het Europees Parlement: we zitten allemaal in hetzelfde schuitje.

Ik hoop van harte dat ook de wereldleiders op de klimaattop in Kopenhagen zich hier van bewust zijn. Een ambitieus akkoord is nodig om op korte termijn een start te maken met een gezamenlijke aanpak voor het klimaatprobleem. Ook de financiële crisis heeft aangetoond dat sommige problemen niet ophouden bij de grens. Wat mij betreft zet het Parlement hoog in op dit onderwerp. Een Europese toezichthouder met voldoende tanden zal bijvoorbeeld de stabiliteit van onze financiële markten beter kunnen garanderen.

Het benoemen van de eerste president van Europa heeft veel losgemaakt in de Nederlandse media. Met van Rompuy heeft de Europese Raad nu een vaste voorzitter, en geen machtige president zoals ze die in de Verenigde Staten kennen. Ook het benoemen van de nieuwe eurocommissarissen heeft tot heel wat touwtrekken tussen de lidstaten geleid. Nu alle namen bekend zijn kunnen we gelukkig weer kijken naar de toekomst. We hebben namelijk een belangrijk jaar voor de boeg. Maar met het verdrag van Lissabon als startschot ben ik er van overtuigd dat we ook dit jaar gezamenlijk veel werk kunnen verzetten. Graag wens ik u vanuit Straatsburg een hele goede kersttijd en een voorspoedig nieuw jaar toe.