Kans op overstroming

Source: H. (Helma) Neppérus i, published on Friday, October 30 2009.

De maandag heb ik voor een groot deel gewijd aan de zwakte van de Hondsbossche Zeewering. Dit stuk kust is nu al heel kwetsbaar en voldoet niet aan de veiligheidsnormen. Anders gezegd, er is dus kans op overstroming. De grond daalt er een halve meter per eeuw, dat komt vooral door breukvlakken in de grond. Gek genoeg wil het kabinet nu in de buurt gas gaan opslaan. Ik denk dat het boorwerk, dat dit met zich zal brengen en het punt van die opslag zelf, de grond verder in beweging kunnen brengen. Kennelijk zijn de kleine aardbevingen die er zijn geweest geen voldoende signaal geweest. Ik heb er daarom schriftelijke vragen over gesteld.

De dinsdag begon goed met het nieuws, dat minister Cramer van de bouw van kolencentrales zou willen afzien. Dat zou een heleboel vervuiling schelen. Helaas bleek een paar uur later weer, dat het enkele een lange termijn verhaal was geweest van de minister. Kortom ze blijft toch kolencentrales bouwen, in plaats van na te denken over kernenergie en echt verder te gaan met onderzoek naar zonne-energie.

De woensdag was voor de electrische auto. We hadden een zogeheten hoorzitting met veel deskundigen met een verschillende achtergrond. Helaas bleek, dat die auto er echt morgen nog niet is voor grootschalig gebruik. De actie radius is nog te beperkt en hoe kun je steeds de accu bij laden? Toch zullen we er naar toe moeten. De rest van de dag ging over de naderende klimaattop in Brussel. Het is de vraag of er een akkoord zal komen, want de doelen liggen enorm hoog en hebben veel weg van luchtkastelen. En wie gaat dat betalen? De Europese regeringsleiders zijn daar denk ik minder snel uit, dan uit de keuze van een president.