Afscheid Blair en geboorte Sonneveld (nog 7 dagen!)

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Thursday, June 28 2007.

Groot Brittanië heeft een nieuwe premier. Gordon Brown. Tony Blair heeft gisteren het stokje overgedragen. Na tien jaar premierschap legde hij het ambt af en hij wordt nu gezant voor het Midden-Oosten. Tijdens zijn afscheid op Downingstreet 10, de woning van de premier, waren er honderden demonstranten op de been om te protesteren wegens zijn Irak beleid. Met de nodige butsen en builen verlaat hij de politiek. Maar is hij daarmee en mislukt politicus? Nee.

k vond Blair fascinerend. Voor mij was het niet iemand die je adoreren kon zoals Bill Clinton (daar was hij te weinig hoekig genoeg voor, te glad) maar ik vond hij het zelfde soort stevig-progressief programma. Ja, hij was links, maar niet bang om de economie te hervormen. Ja, hij was links, maar durfde wel, als het echt nodig was, militaire middelen in te zetten als anderen er alleen maar over wilden vergaderen. Die laatste houding ging pas problemen opleveren toen hij zich misrekende in de afgewogenheid van Bush' beslissing rond de inval in Irak.

Blair was de vormgever van de zogenaamde 'Derde Weg', een soort middenroute tussen conservatisme en socialisme. Met de term 'New Labour' won hij in 1997 de verkiezingen en schudde het beeld dat zijn Labour-partij gewoon ouderwetse geldverkwisters waren, van hem af. Tijdens de verkiezingscampagne was ik in die tijd in Engeland en zag de enorme reclameborden van de Conservatieve partij hangen, waarin ze probeerden 'New Labour' als 'New Danger' neer te zetten. Die strategie mislukte volledig. Mediatechnisch was dat Derde Weg-verhaal dan ook een gouden greep, maar de poeha rond die term werd ook een probleem. Het schiep zoveel verwachtingen dat die niet allemaal konden worden waargemaakt. "New Labour? Its like the monster of Loch Ness. Much talked about, never seen!" "New Labour: a butterfly always on the wing!" Toch zijn die schampere opmerkingen niet allemaal terecht. Onder Blair is Engeland welvarender geworden en op vele punten progressiever. En of Brown net zo'n interessant politicus zal worden als Blair? Mijn voorspelling is dat de volgende premier weer een conservatief zal zijn, de verlichte conservatief David Cameron. Ik hóóp nog het meest dat bij de volgende parlementverkiezingen de derde partij van Engeland, de Liberal Democrats (zusterpartij van D66), flink zal groeien!

Wim Sonneveld 90 jaar geleden geboren

Vandaag, 28 juni, is het precies 90 jaar geleden dat Wim Sonneveld is geboren. Hij overleed overigens in 1974. Hij is mijn favoriete 'oude' artiest. Een cabaretier, een liedjeszanger. Thuis hadden we veel van zijn platen en op de toneelschool heb ik een aantal van zijn liedjes gezongen. Vaak wat weemoedig (zoals 'Het Dorp') maar ook scherp en erg geestig.

Hier één 'nummer' van hem via YOUTUBE. Het is 'Margootje', een erg grappig, zwierig en ontroerend liedje over een heuse liefdesaffaire met een inwoonster van Madurodam. Zie het HIER.

Tot zover weer (nog 7 dagen!)