Dames van waarde (nog 8 dagen!)

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Wednesday, June 27 2007.

Het is net na twaalven en kom net terug uit het ziekenhuis. Daar ligt mijn moeder. Ze is maandag geopereerd aan haar buik. De zoveelste ingreep in een jaar. De operatie is geslaagd, maar ze heeft nog veel pijn. Dat wordt langzaam minder nu. Merkwaardig om je ouders steeds kwetsbaarder te zien worden. Vorig jaar is ze bestraald waardoor ze kaal is geworden. Een tijdje was ze zelfs kaler dan ik. Heel langzaam komt haar haar weer terug. Als eerste op de plekken waar ik het ook nog heb. Alles is genetisch, blijkbaar. Ze ligt in het ziekenhuis waar ze zelf zo'n twintig jaar heeft gewerkt. Oud-collega's komen zo nu en dan, tijdens hun dienst, bij haar buurten. Morgen/vandaag maar weer langs.

Waar mijn moeder er weer bovenop lijkt te komen, is het leven voor een andere dame van waarde voorbij. Eergisteren overleed Majoor Bosshardt van het Leger Des Heils. Een vrouw die we eigenlijk alleen maar 'oud' kennen. De eerste keer dat ik haar in levende lijve zag was midden jaren '80 in een vakantieoord van het CNV waar ik vroeger op zomervakantie ging ("Ons Centrum" in Driebergen). Ze hield een wervend verhaal over christelijke solidariteit en vergevingsgezindheid. Niet klef of eng, maar oprecht toegewijd en onbaatzuchtig. Toen was ze dus al dik zeventig! Twee jaar geleden heb ik haar een handje gegeven bij een soort religieus ontbijt. Ze was inmiddels een breekbaar mensje geworden. Nou vooruit dan, laat er toch maar een hemel zijn.

Voor de rest in Den Haag

Deze laatste dagen vullen zich steeds voller met de gebruikelijke goed uitgekozen misverstanden, met onnavolgbaar gekonkel en gedoe, maar gelukkig ook met de nodige hilariteit. De heren en dames journalisten verdrongen zich bij de deuren van de PvdA-fractiekamer of er wel of niet een referendum over het nieuwe EU-verdrag moet komen. "Wat BEDOELDE u daarmee?" "En wat vindt het CDA, meneer Van Geel?" "Komt u nu weer terug op wat u vanochtend heeft gezegd, meneer Tichelaar?!" "Voelt u al de hete adem in de nek van de oppositie?" Enzovoort, enzovoort. Voorwaar, beste Hyvers, het wordt stilaan tijd voor vakantie om hiervan af te koelen. Nog 8 werkdagen!