Europa en LEKKERE vakantiemuziek (nog 10 dagen!)

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Monday, June 25 2007.

Over twee weken gaat de Tweede Kamer met reces. Elke werkdag zal ik een blogje schrijven.. dus nog 10 blogjes te gaan voordat het zomer is. Hoewel het weer wispelturig, nat en ietwat herfstig is, raak ik namelijk steeds meer in zomerstemming. Ik geef ook niet zo om die hitte. Nee, het echte zomergevoel zit 'm in andere dingen. Eén van die dingen is bijvoorbeeld de Tour de France. En dan niet zozeer die Tour zelf (want ik hou helemaal niet zo van wielrennen), maar van het hele gedoe er om heen. Nu al zijn er al aankondigingen op de radio voor 'Radio Tour de France' inclusief de zeer herkenbare tune die ze al eeuwen voor dat programma gebruiken. Als ik die tune hoor, elk jaar opnieuw, wéét ik dat het zomer is. Fantastische trompetten! Luister die fantastische tune HIER ( realplayer/ windowsmedia ).

Europa

Donderdag en vrijdag hebben de Europese regeringsleiders bijeengezeten om tot een nieuw verdrag te komen. De uitkomst is als verwacht: de nieuwe tekst is minder opgeblazen met retoriek, vlaggen, volksliederen en andere constitutionele fanfare. Ook zijn er teksten ingekomen die mee ruimte geven voor nationale parlementen. Een hartgrondige Europeaan zal misschien wat teleurgesteld zijn in het resultaat- die had graag wat méér veranderingen willen zien. Maar ik denk dat de uitkomst -realitisch gezien- het hoogst haalbare was. Het is een kleine stap in de goeie richting. Er worden bijvoorbeeld wat veto's afgeschaft waardoor de Unie wat efficienter kan functionereen. Hoe nodig het opheffen van die veto's is, bleek trouwens ook tijdens de top.

De Poolse tweelingbroeders Kaczynski (de een is president, de ander premier) hielden met het dreigement van een veto de halve top in gijzeling. Ze wilden namelijk een hoger stemgewicht en gebruikten daarvoor het argument dat Polen door toedoen van de doden in de Tweede Wereldoorlog nu minder inwoners had dan het had kunnen hebben. Een bizarre rekensom.

Over Europa de komende dagen nog veel méér.

Overigens:

Gisteren, op zondag, kreeg ik in het Oosterpark te Amsterdam een prijs voor 'Euronederlander' van het Jaar. Ook Bjorn van Rozendaal was er, die de prijs voor Eurojongere kreeg.

Morgen meer!