Romeinse tragedie, 'paairijpe paling' en Euronederlander!

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Friday, June 22 2007.

Over twee weken gaat de Kamer met reces. De Kamerleden lijken er aan toe. Hoewel hun huid wel iets bruiner is gekleurd, hangen de wallen weer laag. Dat werd nog eens versterkt door de afgelopen week, toen het 100-dagen programma van het Kabinet werd gepresenteerd en we doorvergaderden tot in de kleine uurtjes. Balkenende hield tot laat in de avond vol dat z'n beleidsprogramma wel concreet was. Dat was niet echt overtuigend.

Op een aantal goede punten na (bijvoorbeeld meer geld voor onderwijs) waren de plannen nog heel erg vaag, zonder afrekenbare doelen. Steeds als de oppositie vroeg naar concrete uitwerking werd gesteld dat die nog moest komen, en dat we daar op moesten wachten. Hoe je ook dacht over de vorige kabinetten Balkenende, dat was toen wel anders! Daar waren de doelen helder, en zijn veelal ook gehaald: de economie is versterkt en de sociale zekerheid is hervormd. Ik hoop dat Balkenende die bereidheid niet afgezworen heeft.

In de wandelgangen

Normaal zijn er altijd verschillende debatten tegelijkertijd in het parlement en zijn Kamerleden dus verspreid door het hele gebouw bezig, maar bij dit soort speciale vergaderingen is dat anders. Dan zijn alle andere debatten stilgelegd. Gevolg is dat veel Kamerleden niet zoveel anders doen dan rond de plenaire zaal te hangen. Terwijl de fractievoorzitters het werk doen, zijn de meeste Kamerleden vrij werkloos en vinden ze houvast in elkaars ledigheid. In de wandelgangen wordt er commentaar op elkaars fractievoorzitter gegeven, veel gediscussieerd, maar ook allerhande zaken besproken die de komende weken gaan spelen. Niet onnuttig, maar de meeste Kamerleden zouden het liefst weer aan het werk gaan zo'n dag. Tegen de avond worden de meesten, tenslotte, vaak wat meliger. Toen we midden in de nacht moesten stemmen over een motie ter bescherming van de 'paairijpe paling' bereikte die hilariteit, begrijpelijkerwijs, een klein hoogtepunt. Tja, paairijpe paling. Ook Kamerleden zijn niet vrij van een dirty mind!

Euronederlander

Ook erg leuk: Vandaag ben ik door de website euronederlander.nl uitgeroepen tot meest Europagezinde Nederlander van 2007! (Gek natuurlijk, want het jaar is nog maar halverwege!) Op de site was ik genomineerd vanwege mijn initiatief EURENEW, dat een Europese aanpak bepleit voor hernieuwbare energie. Ook het boekje Voortrekkers & Baanbrekers, waarin ik terug- en vooruitblik op het referendum over de Europese Grondwet droeg volgens de site bij aan de verkiezing. Bezoekers van de website konden tot en met donderdag stemmen op een aantal genomineerden onder wie schrijver Geert Mak, eurocommissaris Neelie Kroes en staatssecretaris Frans Timmermans van Europese Zaken. Vandaag werd ik daarover geinterviewd bij de NCRV op Radio 1 en verscheen het uitgebreid op de site van de Telegraaf. Dank voor jullie steun!

Andere zaken

Veel verschillende zaken deze week die ook langskwamen. Zo stelde ik vragen over het ontslag van een zogenaamde 'rechtse columnist' bij het discussieprogramma Buitenhof. Lees meer hierover HIER, had een briefing over het falende natuurbeleid en was blij met het feit dat kinderen nu gratis naar musea mogen (een oude wens van D66!). Daarnaast deed ik nog wat debatten over Europees milieubeleid, en discusieerde ik vandaag tijdens het Internationaal Theaterscholenfestival in Amsterdam over de ideeen van jonge theatermakers.

Over theater gesproken!

In mijn strijd om jullie hyvers en anderen een beetje cultureel op te voeden ;-) opnieuw een poging jullie weer te enthousiasmeren! Afgelopen zondag ben ik namelijk naar de premiere geweest van de Romeinse Tragedies van Toneelgroep Amsterdam. Deze zes uur (!) durende theatervoorstelling is een samenraapsel van drie toneelstukken van William Shakespeare, namelijk Coreolanus, Julius Caesar en Antionius en Cleopatra. Het duurde dus erg lang, maar het was elke minuut spannend en interessant. Het decor leek op een hotellobby en de personages speelde hun rol als moderne politici. En wat een mooie teksten! "U heeft net zoveel mededogen in u, als er melk zit in een mannetjestijger." Hoe zou ik zo'n zin eens kunnen verwerken in een debat? Gáán! Ze spelen ook nog na de vakantie. Je kan HIER de speeldata zien.