Op bezoek bij Engelse vrienden (ook: Rita Verdonk en Ms. Doolittle)

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Wednesday, June 13 2007.

Drukke daagjes. Dus minder tijd voor weblogs. Gelukkig zijn het wel interessante dingen die me bezighouden. Afgelopen weekend was ik bijvoorbeeld in Newcastle. Ik was te gast bij de Liberal Democrats, de zusterpartij van D66 in Engeland. Ik was door hen uitgenodigd om een speech te houden over energie en klimaat.

Het leuke aan Newcastle is dat het een stad is die 'in handen is' van de 'Libdems'. Nadat de socialisten de industriestad sinds mensenheugenis in handen had, hebben de Libdems er nu de meerderheid. Ze waren 'Labour' zat. Vooral voor de volkshuisvesting was de nieuwe wind in het gemeentehuis een zegen. Niet langer werden bestaande belangen behartigd, maar drufde het bestuur ook huizen af te breken, te verbeteren en wat te doen aan de veiligheid. Newcastle is booming en gezinnen keren weer terug in de stad. Erg mooi te zien dat het sociaal-liberalisme het werkelijke alternatief kan zijn voor andere stromingen. Nu nog in Nederland!

Intussen in Nederland

In Newcastle werd voortdurend benadrukt dat D66 de echte zusterpartij is van de Libdems, en niet die andere liberalen, de VVD. Die hebben immers niet zoveel met het milieu, en willen tegenwoordig vooral 'rechts' zijn in plaats van liberaal. Dat blijkt in ieder geval uit de voortdurende ruzietjes die binnen die club worden gevoerd. Vorige week klaagde Verdonk over Rutte ('Hij is niet rechts genoeg') en deze week klaagde Rutte weer over Verdonk. Het leverde weer onsterfelijke quotes op. Verdonk in het journaal: "Ja, ik vind Rutte nu wel rechts genoeg." Rutte in de Telegraaf: "IK ben de leider, en iedereen moet naar MIJ luisteren!" Tja een echte leider hoeft dat natuurlijk niet zeggen. En een echte liberaal en democraat vind het juist goed dat er verschillende opvattingen zijn. Ben benieuwd wanneer de volgende aflevering van deze soap zich aandiend.

Andere dingen

Deze dagen ook veel andere zaken in de agenda gehad. Afgelopen vrijdag ben ik in Hilversum geweest om bij te praten met een aantal omroepen. Ben onder meer bij de KRO, BNN en de EO langs geweest. Interessant om van hen te horen hoe ze tegen de toekomst van de publieke omroepen aankijken. Grappig te zien dan wat dat betreft de EO en BNN heel goed door één deur kunnen, vooral omdat ze zo van elkaar verschillen.

Maandag ben ik de hele dag op pad geweest met de Parlementaire Onderzoekscommissie Onderwijsvernieuwingen. Deze commissie onderzoekt onder meer de manier waarop de basisvorming, het studiehuis en het VMBO zijn ingevoerd. De komende maanden zal die commissie steeds meer tijd van me vergen. Is wel erg leuk.

En oja, voor ik het vergeet. Vorige week zondag ben ik naar een heuse musical geweest! My Fair Lady. Een hele oude musical. Ooit speelde daar in Nederland Wim Sonneveld de hoofdrol (zie foto!). Thuis luisterde ik de LP daarvan altijd. Mijn ouders waren namelijk begin jaren zestig naar die voorstelling geweest en hadden er de plaat van. De afgelopen tien jaar ben ik naar een aantal Nederlandse uitvoeringen geweest, vooral omdat ik de rol van Henry Higgins zo mooi vind. Een ergerlijke, aristocratische bal die taallessen geeft aan de ordinair-sprekende Eliza Doolittle. Geweldige teksten, grappige en scherpe liedjes. Als ik ooit nog weer 'aan het toneel' ga (op mijn vijftigste ofzo) dan wil ik graag de rol van Higgins spelen!

Op 28 juni het trouwens 90 jaar geleden dat Sonneveld geboren werd. Ik zal eens speciale weblog aan hem wijden. Want als je hem nog niet kent, dan moet je hem léren kennen!

Nog twee laatste dingen:

-feel free om op mij te stemmen als 'Europese Nederlander van het jaar': HIER

-kijk even op de rechterbalk van mijn website om nog wat aardige filmpjes te zien over mijn boekje (als je ze nog niet gezien had!)