Nieren, oren, handen! (en TWEE filmpjes)

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Thursday, June 7 2007.

Een drukke week. Van de grote donorshow ('Wie krijgt mijn nier!?') tot aan een een drukke rondtour door Nederland over Europa, bedoeld om te luisteren. Tegelijkertijd ook overal mijn boekje promoten, handen schudden en allerhande debatten in de Kamer voeren.

De Nier

Afgelopen vrijdag was het zo ver: de grote Donorshow van BNN. Het is nu al bijna een week geleden, dus we kijken er met enige afstand naar. Maar de hele wereld stond op z'n kop. Ook ikzelf heb er wat van meegekregen. Ik werd de ochtend van de uitzending nog uitgebreid geinterviewd door Al Jazeera en heb journalisten van Time Magazine aan de lijn gehad. "Hoe is DIT mogelijk in Nederland!?" "Is Nederland GEK geworden!?" Ik vond de show vorige week fantastisch. En de ontknoping was een verademing. Ik had geen rekening meer gehouden met het feit dat de 'doodzieke donor' van het gewenste orgaan een actrice kon zijn. Misschien juist wel doordat de mensen die graag haar nier wilde wél echt waren. Ik vroeg me meteen af (toen de ware toedracht was onthuld) of ik het ethisch had gevonden als ze uiteindelijk wél die nier hadden vergeven. Ik denk het wel, eerlijk gezegd. Het programma liet zo duidelijk zien wat voor een onmogelijk en ongewenst kansspel deze nierpatienten moeten doorstaan, dat een dergelijke absurde uitkomst de schrijnendheid had kunnen benadrukken. Maar de door BNN gekozen uitkomst was toch beter, omdat de discussie in één klap niet meer ging over de show, maar over het probleem zelf: het tekort aan donoren. Bij de aftiteling van het programma heb ik meteen een debat aangevraagd over dit onderwerp namens D66. Dat doe je dan via de mail naar de organisatie van de Tweede Kamer. Dat debat heeft gisteren plaatsgevonden. Uitkomst: CDA, VVD (en een deel van de PvdA) blokkeren een nieuw donorsysteem. SP, Groenlinks en D66 stonden vrijwel alleen. Minister Klink (CDA) zei wel toe een masterplan te gaan uitdenken om dit probleem aan te pakken. Tja.. Jammer dat de molens in Den Haag soms zo traag draaien.

De oren en de handen

Deze week waren er vier hoorzittingen in het land waar Tweede Kamerleden met burgers in gesprek gingen over de toekomst van Europa. Ik was maandag in Groningen, woensdag in Eindhoven en vandaag eventjes in Den Haag. "Wat nu na het Nee?! Hoe verder met Europa?!" De avonden waren erg verschillend. Verschillende mensen vooral. Met name in Eindhoven was het publiek het meest gemengd en was de discussie het scherpst. Opvallend was dat mensen (vooral ook de 'nee'-stemmers) niet zozeer tegen Europa zijn, maar vooral boos waren over het feit dat europa zijn eigen afspraken soms zo slecht nakomt.

Paul (mijn stagiaire) en ik waren voor en na de bijeenkomsten ook hard bezig de aanwezigen mijn boekje over Europa uit te delen. Onze handen zagen daarna een beetje blauw van de drukinkt. Via internet en via de boekhandels worden er redelijk wat exemplaren verkocht, dus dat gaat goed! Ook kreeg ik leuke reacties de twee filmpjes die ter gelegenheid van het boekje zijn gemaakt:

DEZE HAD IK VORIGE WEEK AL

EN DEZE IS NIEUW!

GA NAAR WWW.VOORTREKKERSENBAANBREKERS.NL