Mijn tekst als VWO-eindexamentekst! (lagerhuis, geschiedenisquiz en Polen)

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Wednesday, May 16 2007.

Deze week is het centraal eindexamen begonnen voor de leerlingen in het middelbaar onderwijs. Voor de VWO-ers was het onderdeel Nederlands aan de beurt. Zoals elk jaar moesten de leerlingen een tekst samenvatten. Opmerkelijk was dat hierbij gekozen was voor een opinieartikel van mijn hand! Als ex-HAVO-er ben ik daar natuurlijk wel trots op!

Het artikel was twee en een half jaar geleden geplaatst in het jubileumnummer van maandblad 'De Gids' en handelde over de dilemma's rond de gekozen burgemeester en de gekozen minister-president. Ik was niet op de hoogte dat mijn artikel voor het eindexamen VWO zou worden gebruikt, maar ik vind het erg eervol. Aan het eind van ochtend kreeg ik allemaal mailtjes van HYVERS binnen dat ze mijn tekst hadden gelezen. Zo kwam ik er achter. Leuk om te weten dat 35.000 leerlingen op dat oude artikel hebben zitten ploeteren. Ik hoop dat jullie een goed cijfer halen!

Je kan het artikel hier lezen.

Méér scholieren

Gisteren was de uitzending van 'Op weg Naar het Lagerhuis'. Ik was een van de juryleden. De uitzending was al een paar weken geleden opgenomen, dus was al min of meer veregeten dat het nog moest komen. Via sms-jes hoorde ik dat ik op tv was gisteren. Je kan de uitzending hier bekijken.

Mijn kennis van geschiedenis!

Afgelopen dinsdagavond waren de tv-opnames van 'De grote geschiedenisquiz'. De naam zegt het al: de kennis van de geschiedenis wordt getest. Onbekende en bekende Nederlanders moesten tegen elkaar strijden. Veel bekendere Nederlanders durfde echter niet mee toe doen met het programma, bang om door het ijs te zakken. Maar toen ik er voor werd uitgenodigd, heb ik meteen toegezegd. Ik hou van geschiedenis, en heb het zelfs een tijdje gestudeerd. Vooral van de 17de eeuwse Nederlandse geschiedenis weet ik tamelijk veel. Daarnaast ben ik een ontzettende haaiebaai wat betreft competities. Als ik eenmaal mee doe, dan wil zo ver mogelijk komen, en ben ik heel fanatiek.

Hoe ver ik in de uitzending ben gekomen? Dat mag ik helaas nog niet zeggen! Maar ik kan wel zeggen dat het niet beroerd ging. Morgenavond wordt het uitgezonden op de NPS. Nieuwsgierig? En wil je tv-beelden zien van mij toen ik 12 jaar was? Kijk dan: De Grote Geschiedenis Quiz op TV: 17 mei 2007 - 20:25 Nederland 2.

Voor de rest

Het zijn voor de rest wat flauwe dagen. Niet erg druk, maar wel vol met afspraken, kleine klusjes en middelbelangrijke dingetjes. Ik werk dezer dagen veel thuis, schrijf veel en probeer wat achterstallig onderhoud weg te werken. Dit weekend ga ik in ieder geval naar de Poolse hoofdstad Warschau toe. Daar wordt geprotesteerd tegen de zeer conservatieve regering die de rechten van lesbo's en homo's schaadt. Om de demonstranten steun te geven reizen vanuit veel landen politici en organisaties af. Ik zal tijdens de bijeenkomst ook een korte toespraak houden en ben al gevraagd voor een aantal radio en tv-interviews. Ben benieuwd wat het daar gaat worden; vorig jaar waren er veel geweldadige extreem-rechtse types die de demonstratie hardhandig wilden verstoren. We zullen zien!