Groningen, Istanbul en mooie Toneelherinneringen

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Sunday, April 29 2007.

Opeens zie je jezelf. Die ervaring had ik zaterdagavond. We waren met een groep (voormalig) acteurs te gast bij Tryater, een toneelgezelschap in Leeuwarden en ze speelden het stuk 'Polaroid', geschreven door Jeroen van den Berg.

Dat stuk speelde we 7 jaar geleden, en toen speelden wij het toen voor het eerst; het was op ons geschreven. Zeven jaar geleden was ik twee jaar afgestudeerd van de Toneelacademie Maastricht, was ik landelijk voorzitter van de Jonge Democraten, maar dus ook nog full-swing acteur. Op de foto, die hiernaast staat, zie je mij in 2000 samen met acteur Ad Knippels. Inmiddels heeft de tekst internationaal succes; het is zelfs in New York gespeeld. Als oer-vertolkers houden we een speciale band met de tekst. We besloten om met de oude groep naar de voorstelling te gaan kijken. En het was een fantastische avond. Het was geweldig om mijn oude collega acteurs weer eens te zien, en ook de voorstelling was mooi. Het is zelden dat ik terugverlang naar mijn oude job, maar gisteren jeukte het weer. Wat een fantastisch stuk, en wat leek het me heerlijk het weer te mogen spelen!

Mooie tekst

Het toneelstuk Polaroid handelt over een groep ondernemers die helemaal doordraaien. De verhaallijnen zijn ook verweven met allerhande andere personages. De cast van toen was vrij jong, dus het waren wat yupperige types. De cast van nu was iets ouder, dus meer het type dat in een midlifecrisis belandt. Erg grappig, maar ook erg mooi. Ik speelde destijds een van die doorgedraaide kantoormannen. Een van de mooiste teksten in het stuk zei mijn personage aan het einde van het stuk:

"Jammer dat de aarde niet meer plat is hè, ik had zo graag eens aan de rand gestaan. Een echte grens bereikt. En dan de rest van het universum inkijken, met een been over de rand reiken. Misschien er even stiekem aan gaan hangen. Op een ronde wereld kan je altijd verder, dus loop je door, voortdurend achter jezelf aan. Kijk maar eens om een bochtje, dan zie je jezelf in de rug. Zie je."

Meer toneel en politiek

De afgelopen dagen stonden sowieso al in het teken van theater. Afgelopen vrijdag was ik al naar Groningen gekomen om daar een lezing te houden over de overeenkomsten tussen toneel en politiek. Tijdens het studententheaterfestival ging ik in op de grote overeenkomsten en grote verschillen tussen politiek en theater. Na mijn lezing volgde een erg aardig debat met de aanwezigen. In mijn tekst ging ik ook in op een aantal teksten van Shakespeare, waaronder Richard de Derde en Julius Caesar. Wat heerlijk om weer eens even te proeven aan Shakespeare!

Die nacht bleef ik in Groningen slapen, en werkte ik de volgende ochtend in het hotel een beetje achter mijn laptop. Daarna door de stad gelopen, een oude vriend bezocht en de trein genomen naar Leeuwarden voor de voorstelling. Gemoedelijk dagje, in een mooie stad!

Nu naar Istanbul

De afgelopen week was het redelijk druk. Veel debatjes, veel gedoe. Maar nu heeft de Kamer twee weken vrij. Hoewel? Mijn twee weken zitten al weer propvol met afspraken. De komende dagen, echter, zit ik ver weg. In Turkije, in Istanbul. Een paar daagjes weg met mijn moeder en met mijn geliefde.

Zou het daar nóg warmer zijn?

Hoe het ook zij: Ik ben er een paar daagjes tussenuit. Terwijl jullie je maag bederven met zwartgeblakerde saté op Koninginnedag, ga ik aan de Döner Kebab.

Tot over een paar dagen!