Awakenings, pasen en Vrijheid van Meningsuiting

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Tuesday, April 10 2007.

Afgelopen zondag gooide een aantal politici bij het tv-programma Buitenhof een balletje op over de Vrijheid van Meningsuiting. Volgens PvdA-kamerlid Wolfsen zou de wet moeten worden aangepast om met name kunstenaars te vrijwaren voor vervolging bij het uiten van hun, soms beledigende, mening. Volgens hem voelen kunstenaars, zoals cabaretiers en cartoonisten, zich namelijk onzeker. Hij denkt dat kunstenaars zich minder bedreigd zullen voelen als dit niet moet blijken uit uitspraken van de rechter, maar als het in de wet vastligt.

Ik vind dit een raar statement. Want als je in de wet nog eens extra gaat vastleggen dat kunstenaars wél volledige vrijheid hebben zich te uiten (ookal is dat soms beledigend) wat gaat dat dan zeggen over anderen? Mogen mensen die geen kunstenaar zijn dan minder zeggen? En wanneer ben je eigenlijk 'officieel' kunstenaar of cartoonist? Met andere woorden: het is een onzinig voorstel. Nee, beter is het om gewoon iedereen volledige vrijheid van meningsuiting te geven. Of je nou schilleboer of schilder bent. En als iemand 'misbruik' maakt van dat recht, door onnodig te kwetsen, dan moet dat in het publieke debat gewoon worden gezegd. Dan reinigt het debat zichzelf, in plaats van dat een overheid of een rechter er aan te pas moet komen.

Awakenings

Afgelopen weekend was het 10 jarig bestaan van dance-event Awakenings. Samen met Ivar Manuel, fractievoorzitter van D66-Amsterdam, bracht ik j.l. zaterdag een bezoek aan het feest. Awakenings stond de afgelopen maanden volop in de belangstelling omdat BurgemeesterJob Cohen dreigde het feest te cancelen omdat hij vond dat er te veel drugs werden gebruikt. Na protest vanuit de gemeenteraad kon het feest wel doorgaan, maar werden de drugscontroles verscherpt. Ik hoorde dat dit als effect heeft dat veel mensen XTC-pillen nu in de rij slikken, en minder nauwkeurig doseren. Dat is dus een nadelig effect van de verscherpte controle. Overigens vind ik het erg jammer dat het onderwerp 'drugs' in de beeldvorming rond dit soort feesten vaak de boventoon voert. Dancefeesten zijn meestal de meest vreedzame uitingsvormen van de jongerencultuur. En ook de gevolgen van het drugsgebruik staan niet in verhouding met de enorme gevolgen van alcoholgebruik bij andere jongeren. Zolangs we bij dit soort feesten een open houding hebben, kunnen we dat goed in de hand houden. Awakenings moet vooral bekend komen te staan om wat het is: een geweldig feest van internationale alure!

Lees het nieuwsbericht hierover op mijn site.

Pasen en Geenstijl!

Het is vandaag derde paasdag, dus de eieren liggen alweer in de uitverkoop. Afgelopen zondag en maandag ben ik op schoonfamilie-bezoek geweest in Brabant en heb m'n buik volgegeten met allerhande chocoladebeesten en eieren. Traditiegetrouw wordt het schoonouderlijk huis bevolkt door de kleinkinderen die de hele dag in de enorme tuin fietsen, zandbakken, trampolinespringen, ijsjeseten, voetballen, schommelen, enzovoort. Ik als oom doe daar naar hartelust aan mee. Was erg leuk.

Dit weekend nieuw: een column op Geenstijl!. Deze website staat bekend om z'n scherpe nieuwsitems, onthullingen en andere wetenswaardigheden. Elke twee weken zal ik er een stukje schrijven!

Nu weer aan de arbeid. Een drukke week te gaan.