Irak, pasen.. en een politieinval in een internetshop!

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Saturday, April 7 2007.

De afgelopen week stond in het teken van Irak. Niet voor de eerste keer. Al negen keer eerder verzocht een grote minderheid in de Tweede Kamer om een onderzoek naar de Nederlandse betrokkenheid bij de oorlog in Irak. Zijn de twijfels die destijds bestonden over de politieke steun aan die oorlog wel serieus genoeg genomen? Of had Balkenende oogkleppen op en moet koste wat kost Amerika ondersteund worden. Maar waar andere landen naar dit soort zaken al lang een onderzoek hebben gedaan, weigert een meerderheid van de Kamer hier aan steun te geven. Zelfs de organisatie van Nederlandse officieren wil dat er zo'n onderzoek komt (zij moeten immers hun leven riskeren op grond van beslissingen die wij in het parlement nemen), maar zelfs deze roep doet Balkenende niets. En de PvdA heeft zich daar bij neergelegd. Tja, die hebben dan weer een paar mooie Melkertbanen 'binnengesleept'. Dit wordt allemaal ongetwijfeld vervolgd..

Maar er gebeurde meer deze weken..

Druk en sporten

De afgelopen 2 weken heb ik mijn blog minder bijgehouden. Had het druk met allerhande kamerwerkzaamheden. Maar ben 's avonds ook behoorlijk moe. Dat komt puur omdat ik (tegen mijn gewoonte in) de afgelopen week veel ben gaan sporten. Op de raarste tijden doe ik dat. Omdat de dagen van een Kamerlid bordevol zitten, heb ik mijn sportuurtjes in de zeer vroege ochtend gepland. Zo kan het gebeuren dat ik de afgelopen weken om 7:00 des ochtends, in de sportschool, op de crosstrainer sta. Om kwart over acht neem ik dan de trein naar Den Haag, waar ik half bewusteloos lig uit te puffen in de coupee. Ik ben er nog niet aan gewend, blijkbaar.

Ook niet aan gewend: een politie-inval!

Afgelopen maandag liep ik een internet- en belwinkel in Amsterdam in om mijn mail te checken, en toen ik een paar minuten zat te emailen stonden er opeens 9 man politie in de winkel. Ze liepen naar de kassa van de shop en vertelden de eigenaar dat ze een tip hadden gekregen dat "zich wapens in het pand zouden bevinden".Een van de agenten nam zijn zaklantaarn en doorzocht de achterkant van het pand en opende allerlei kastjes. Ook kwam er een pezige politievrouw die met een enorme koevoet wat planken uit de vloer wipte. De leider van het team -een wat gezette man, met rustige blik- liep in mijn richting en keek me diep in de ogen. "Ken ik u niet ergens van?". Ik stelde me meteen voor: "Dat kan. Boris van der Ham, Tweede Kamerlid D66". "Ah, dan zag ik het goed!" Ik vroeg hem of ik in de weg zat, maar hij zei dat ik gewoon mijn mailtjes kon blijven checken. Hij vertelde dat ze wat scherper selecteren op invallen, vanwege de granaataanval die op die dag had plaatsgevonden op de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, waar die dag het proces tegen Willem Holleeder zou beginnen. Na een paar minuten bleek er niets te zijn gevonden, en werden er nog wat geintjes met de eigenaar van de belwinkel gemaakt. Ik kon ook afrekenen en bedankte de politieagent voor het ongeplande, maar interessante werkbezoek.

Europa 50 jaar!

De afgelopen weken stonden in het teken van het vijftig jaar bestaan van de Europese Unie. Twee weken geleden was er daartoe een feestelijke bijeenkomst in de Ridderzaal in Den Haag. Veel toespraken, veel muziek (erg mooi: Wende Snijders), de Koningin was aanwezig, en ook een act van twee zogenaamde 'schoonmakers van het Europees Parlement'. Een van de acteurs was mijn oude klasgenoot van de toneelschool Aus Greidanus. Leuk om in zo'n setting te staan: Hij in kostuum een erg grappige act opvoeren voor de Koningin en ik in pak (met das) als Kamerlid in het publiek. Dat hadden we tien jaar geleden op de toneelschool niet kunnen denken!

Paddo's

Vorige week was er ook veel aandacht voor het wel of niet verbieden van paddo's. Een meerderheid van de Kamer vindt dat de hallucinerende paddestoelen moeten worden verboden, maar het is de vraag of dat zo verstandig is. Ik denk van niet. Als je ze verbiedt ben je immers alle grip erop kwijt. Je kan geen regels meer stellen, geen voorlichting meer geven. Het onderwerp haalde veel media, en ik moch mijn visie op het onderwerp zowel in het BNN-programma Spuiten en Slikken als bij het RTL-Nieuws toelichten. Lees hier het nieuwsbericht en uitleg op mijn website over dit onderwerp.

Weigerende ambtenaren

Ook een controversieel onderwerp: de homo's. Want ook daar blijft discussie over. Vooral over hen die met elkaar willen trouwen. Sinds 2001 is dat in Nederland wettelijk mogelijk, maar nog steeds zijn er ambtenaren die dat niet willen doen. Nou is het natuurlijk ieders persoonlijke keus of ze relaties tussen mensen van het gelijke geslacht verachtelijk vinden, maar het is natuurlijk raar dat ze dit zouden laten blijken in hun functioneren als ambtenaar van de Burgerlijke stand. Voor de wet is iedereen gelijk, en een ambtenaar heeft in deze gewoon de wet uit te voeren. Nou hebben grofweg de meeste ambtenaren geen enkel probleem met dit gegeven te erkennen, maar toch zijn er een kleine honderd ambtenaren die hiertegen bewaren maken. So what, zal je misschien denken, "laat die mensen, er zijn genoeg ambtenaren die het wel willen doen". Maar zo simpel is het niet. Want nu al roepen partijen als de SGP en de ChristenUnie al dat deze ambtenaren misschien wel wettelijk beschermd moeten worden voor hun weigeren. En dat is een slechte zaak. Want dan zouden we in de wet gaan vastleggen dat je mensen mag discrimineren. Daarom moet de regel gewoon simpel zijn: er moeten geen nieuwe huwelijksambtenaren in Nederland worden aangenomen met gewetensbezwaren op dit punt. Daarom sloot ik namens D66, afgelopen zondag (precies 6 jaar na het eerste huwelijk), met COC, Groenlinks, SP, VVD en PvdA een akkoord dat we ons hier hard voor gaan maken.

Zonnig pasen!

De zon schijnt, het is aangenaam fris buiten en mijn hoofd kleurt al wat bruiner. De komende dagen ga ik bij familie langs, en hoop ik me te kunnen opladen voor de komende weken. Tot na pasen!