Energie, trouwen op Bonaire en rellen in Utrecht

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Friday, March 16 2007.

Het is onrustig in Utrecht. De beelden uit de wijk Ondiep zijn naar. Sommigen vergelijken de onlusten met die van ruim een jaar geleden in de voorsteden van Parijs. Die vergelijking gaat natuurlijk niet op -de omstandigheden zijn volstrekt anders- maar ernstig is het wel. Een aantal weken geleden ging ik naar de filmpremiere van de film Kicks (draait nu in de bioscoop) en die film handelde ook over iemand die door een politiekogel wordt gedood, wat vervolgens de buurt op z'n kop zet. Fictie wordt soms feit, en omgekeerd. Volgende week zal over de situatie in onze Nederlandse steden een debat plaatsvinden in de Kamer.

Energie en Balkenende boos

De kamer was deze week redelijk druk voor me. Zo was er een debat over de resultaten van de Europese top van vorige week. De Kamer was het bijna in z'n geheel eens over de conclusie dat de Europese leiders goede afspraken hadden gemaakt over schone energie. Nu de uitwerking nog. Lees hier wat ik daar in het debat over heb gezegd.

Tijdens het debat kreeg ik het overigens nog even aan de stok met premier Balkenende. Ik vroeg hem naar de tekst waarmee de Europese regeringsleiders binnenkort in Berlijn het 50-jarig jubileum van de Europese Unie gaan vieren. Sommige landen willen in die tekst een uitdrukkelijke verwijzing naar het de christelijke traditie als samenbindend element in Europa. Ik wil dat niet. Niet omdat het Christendom niet zou kunnen verbinden (immers: heel veel mensen vinden veel steun aan hun christelijk geloof), maar ik vind dat dit in principe voor meer geloven kan gelden. Of je noemt dan alle geloven, of je noemt er geen een. Als je toch een uitzondering maakt voor één geloof, zal zo'n tekst mensen niet nader tot elkaar brengen, maar zorgt die alleen maar voor nodeloze discussie. Balkenende zei hierop dat zo'n verwijzing naar het christendom vooral slaat op het verleden, en zei dat het 'onhistorisch' zou zijn om te ontkennen dat het christendom een zeer belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de geschiedenis van Europa. Daar heeft hij naturlijk gelijk in. Maar Balkenende zou ook moeten weten dat zo'n verwijzing naar het verleden door conservatieve politici vaak wordt misbruikt om het door te trekken naar het heden. Het wordt dan als argument gebruikt om iets tegen landen te hebben die geen christelijke cultuur hebben (Turkije) of dat het wordt gebruikt om liberale verworvenheden buiten de deur te houden, zoals poltici in Polen graag willen doen. Afijn, het is dus verstandiger om teksten die verwijzen naar allerhande geschiedenissen, tradities en godsdienst te mijden, voordat mensen er misbruik van maken. Toen ik daar een voorstel voor indiende werd de premier wat kribbig. Ik vond dat wat vreemd, want het gaf juist steun aan het voorkomen van allerhande oneigenlijke discussies. Lees een verslag van het debat hier.

Trouwen op Bonaire

De afgelopen week is er veel discussie geweest over de zogenaamde weigerambtenaren, ambtenaren die weigeren om homo's te trouwen. Het kabinet wil het aan gemeenten overlaten of ze nieuwe ambtenaren aannemen die dit ook weigeren. D66 heeft zich daar tegen verzet, en terecht, blijkt nu. Want in de discussie over allerhande escape-mogelijkheden voor gemeenten, hebben de toekomstige gemeenten op de Antillen aanleiding gezien om ook een uitzondering op te eisen. Zij eisen van de Nederlandse regering dat ze in de toekomst geen huwelijken hoeven te sluiten tussen mensen van het zelfde geslacht. Tja, daar kon je op wachten. Lees hier het bericht op mijn site daarover.

Tijdens het vragenuurtje op dinsdag stelde ik dit probleem aan de orde, en ik heb veel reacties van mensen via de mail gekregen. Ook waren veel media geinteresseerd in dit principiele debat. Als je hier klikt kan je naar de site van NOVA gaan en kan je de tv-reportage over het onderwerp bekijken.

De lente!

En bij al het gedebateer over huwelijken, vergeet je haast dat het zo zoetjes aan lente wordt. Stelletjes krijgen jeuk van de zon, wat weer aanleiding geeft om elkaar lieflijk te krabbelen. De vrijgezellen, op hun beurt, worden geprikkeld op pad te gaan voor een nieuwe vlam. We wensen hen veel succes! Wat was ook al weer die eerste, gekende Nederlandse zin die gevonden is? Hebban olla uogala nestas bigunnan hinase hic enda thu. Uuat unbidan uue nu?*

Zo is het maar net!

(*=Hebben alle vogels nesten begonnen, behalve ik en jij. Waarop wachten we nu?)