Vandaag verkiezingen! (waarom stemmen?)

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Wednesday, March 7 2007.

Vandaag zijn er provinciale statenverkiezingen. Van Limburg tot Groningen, van Utrecht tot Overijssel worden de provinciale partijen gekozen. En indirect kies je daarmee ook de Eerste Kamer. Het is van belang dat zoveel mogelijk mensen gaan stemmen... en dat ze een beetje strategisch stemmen.

Waarom Provincie en Eerste Kamer

De provincie is, het is waar, niet de meest hippe bestuurslaag van het land. Ze houden zich met name bezig met zaken als Ruimtelijke Ordening en infrastructuur. Niet hip, wel belangrijk. Want als de verkeerde partijen aan het roer zijn (CDA, VVD en ook de PvdA) dan worden ook de laatste plekjes groen volgebouwd. Dat is de reden dat ik ook met volle inzet de afgelopen weken zij aan zij met de lokale D66-ers campagne heb gevoerd. Maar zelfs als je nog steeds het nut van de huidige provincie niet inziet, dan heb je nog een belangrijke keuze. Er wordt namelijk gesproken over het samenvoegen van provincies om ze efficienter te maken. Veel partijen zijn er tegen, D66 is er vóór.

De Eerste Kamer is ook een niet tot de verbeelding sprekend orgaan. Maar ook daar is het van belang dat er goede mensen komen. De 1ste Kamer moet namelijk wetten goedkeuren (of afkeuren) die in de Tweede Kamer worden bedacht. Als je dus bezorgd bent over de koers van het kabinet rond vrijheidsrechten, dan is het dus van belang dat daar vrijzinnige 1ste Kamerleden zitten die dat kunnen corrigeren. En ook hier is het van belang dat er partijen in zitten die ook het functioneren van de 1ste Kamer onder de loep willen nemen.

En, ja, misschien kan je in je stem ook je oordeel over de huidige politieke discussies geven: De VVD van Rutte die heel populistisch meedeint met de riedel van Geert Wilders over de zogenaamde dubbele nationaliteit. Verdient hij je stem? Of de SP en met name Groenlinks die niet hebben willen doorpakken aan de onderhandelingstafel, waardoor ze (ondanks hun zetelaantaal) wéér niet in de regering zitten. Verdienen die je stem?

D66 heeft in alle provincies een goed en groen programma. In sommige provincies (met name in het Noorden en het Zuiden en Zeeland) zal het er om spannen of we terug zullen keren in de Provinciale Staten. Dus in die regio's loont het extra om D66 te stemmen! Nou, succes met je keuze!

Energy Efficiency Watch in Brussel

Gisteren (dinsdag) was ik in Brussel om samen met een aantal andere parlementariers de Energy Efficiency Watch te presenteren. Die moet gaan toezien op een goede naleving van de afspraken over energiebesparing. Energiebesparing is namelijk de beste manier om iets aan CO2-reductie te doen, en de verschillende EU-lidstaten doen nog veel te weinig op dit punt. 's Middags kon ik deze boodschap meteen overbrengen aan premier Balkenende met wie de Kamer een overleg had over de Europese Top die hierover donderdag en vrijdag zal plaatsvinden.

Met potlood!

Ik ga zo naar het stemlokaal. Hier in Amsterdam zijn er nog steeds problemen met stemcomputers dus we stemmen hier nog met potlood. Ik ga stemmen op de lijstduwer van D66-Noord Holland: op Patrick Poelman. Goeie vent die de afgelopen jaren een uitstekend bestuurder in Noord Holland was. Over potlood gesproken: de foto van Geert Wilders én potlood (of pen) wilde ik jullie niet onthouden