En de winnaar is... (ook Geert Wilders, Na-apen en Hyves-filmpje)

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Monday, March 5 2007.

Wat wordt de nieuwe bijnaam van het nieuwe kabinet? De afgelopen weken konden jullie suggesties aandragen (zowel positieve als negatieve) en kon er gestemd worden. En de winnaar is... In deze blog de uitslag! Maar vandaag ook aandacht voor de regeringsverklaring van vorige week en Geert Wilders.

Leuke reacties op HYVES-filmpje

Vorige week vierde ik mijn eerste verjaardag op HYVES en er was voor die gelegenheid een heus filmpje gemaakt (geheel in jaren '50 stijl). Het filmpje is inmiddels bijna 3000 keer bekeken en is op de internationale YOUTUBE-site opgenomen in de eregalerij: Most Linked (This Week) in News & Politics. Erg leuk. Heb je het filmpje nog niet gezien? Hij staat links van dit bericht! Een grotere versie van Youtube staat hier..

De regering regeert!

Vorige week donderdag legde het nieuwe kabinet de regeringsverklaring af in de Tweede Kamer. De regering regeert eindelijk! En hoe! We hebben geturfd: het woordje 'samen' viel meer dan 180 keer. Nou is er niets mis met 'samen', maar in de uitleg van Balkenende heeft het iets van een bezweringsformule, iets verstikkends. CDA, PvdA en ChristenUnie zetten in op het een eenzijdig samen: de klassieke vakbonden, de klassieke kerk en het klassieke gezin. Het nieuwe kabinet geeft allemaal voordeeltjes voor gezinnen met kinderen. Mooi, maar waarom worden de 2,5 miljoen alleenstaanden dan benadeeld? Alsof die geen sociale verbanden kennen? En wat doen we met al die miljoenen werknemers die zich niet vertegenwoordigen willen laten door de klassieke vakbonden? Mogen die ook een woordje doen? En wat dan met de nieuwe (allochtone) Nederlanders die zich niet thuis voelen bij etnische zelfhulporganisaties, maar zelfsstandig iets van hun leven willen maken? Het nieuwe kabinet zegt een einde te willen maken aan de doorgeschoten individualisering, maar dreigt de goede kanten ervan ook overboord te gooien. Mensen worden in groepen ingedeeld en mogen alleen meepraten in ouderwetse organisaties. En 'samen' van het kabinet lijkt ook te betekenen dat er 'samen' achter de schermen is afgesproken om de oorlog in Irak niet willen onderzoeken. Tuurlijk, dit nieuwe kabinet doet ook goede dingen (voor milieu, voor de oude wijken en het generaal pardon) maar op vele andere punten laten ze veel liggen. D66 zal oppositie naast het kabinet voeren: zodat we ook goed op hun vingers kunnen kijken als ze voor ons waardevolle wettgeving beroeren, zoals euthanasie, abortus en het homohuwelijk.

De dubbele nationaliteit

Tijdens het debat maakte met name Geert Wilders een groot punt van het feit dat de staatsecretarissen Aboutaleb en Albayrak een dubbele nationaliteit hebben. De eerste is Marokaans, de tweede Turkse. Hij vond het niet kunnen dat ze daarmee zowel Nederland als hun geboorteland zouden dienen. Veel sprekers weerlegden die veronderstelling met grote eenvoud. Allereerst kon Aboutaleb zijn nationaliteit niet eens afgeven omdat de Marokaanse overheid dat niet toestaat. Voor Albayrak is het dubbele paspoort gewoon iets handigs: het is eenvoudiger om op die wijze haar familie te bezoeken. Ook heeft het een kleine emotionele waarde. Eigenlijk zei Mark Rutte van de VVD het 't mooist: hij zei dat nationaliteit iets is wat je voelt, en dat loyaliteit aan je land moet blijken uit je daden, niet uit het simpele feit van een paspoort. Wel gek dat Rutte vervolgens toch vond dat Albayrak haar paspoort moest inleveren, om wille van het goede voorbeeld aan andere allochtonen. Dat staat namelijk haaks op wat hij daarvoor zei.

Het debat legde veel ongemakkelijkheid bloot over de zogenaamde dubbele nationaliteit. Rutte wordt nog steeds in spagaat getrokken door de Verdonkjes, de PvdA is bang voor Wilders en komt nu weer met eigen plannetjes en het CDA probeert ook van twee walletjes te eten.

Papegaaien en na-apen

Het debat over de dubbele nationaliteit en 'loyaliteit' had een hoog papegaaien-gehalte. Men spreekt elkaar klakkeloos na. Niet alleen in inhoud, ook in vorm. Ik weet niet of het jullie is opgevallen, maar het woord ' loyaliteit' werd gedurende het debat op steeds merkwaardiger wijze uitgesproken. De eerste zette het woord wat frans in: 'Loualiteit' en aan het einde van de avond was het verworden tot een haast onverstaanbaar 'Whoahaliteit'. Na-apen en papegaaien-gedrag.

Verkiezingen

Het zijn drukke weken. Komende woensdag (7 maart) zijn de provinciale verkiezingen en inmiddels heb ik alle provincies weer gezien om met onze lokale afdelingen campagne te voeren. Het zijn echt belangrijke verkiezingen. Niet alleen kies je de leden van Provinciale Staten, ook kies je de Eerste Kamer. Als je zowel de PvdA als de rest van het kabinet scherp wilt houden: stem dan D66!

En dan nu de uitslag van de stemming....

De afgelopen weken konden jullie stemmen op (door jullie zelf aangedragen) suggesties voor een bijnaam voor het nieuwe kabinet. Hieronder de uitslag:

Winnaar!!

HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS 23,7%

(Deze is ingestuurd door Jan Paternotte)

Tweede Plaats

DE GORDELROOS-COALITIE (CU-leden wonen in de zogenaamde 'bible belt' (bijbel-gordel) en de roos is symbool van PvdA) 17,6%

Derde Plaats

DE REFORMATIE (Immers: weer een formatie van Balkenende, en ook verwijzend naar de reformatie van de 16e eeuw, waar de ideeën van CU en CDA nauw aan verwant zijn.) 14,9%

PEPERMUNT-COALITIE (gereformeerd snoepje: ogenschijnlijk fris, maar bordevol suiker. Je gebit moet het utieindelijk bezuren!) 14,4%

THE WAVE (Een golf van geluk trekt door het land met deze coalitie!) 9,3%

VU-COALITIE (naar de gereformeerde universiteit waar Bos/Balk/Rouvoet alledrie op studeerden) 8,2%

DEJA VU-COALITIE (mix van VU-coalitie & Reformatie-coalitie) 8,0%

RENNY-COALITIE (Eerst het zuur, dan het zoet, dan weer zuur, dan de maagtablet!) 4,0%

Nu weer op campagne!!