Hillary & Barack, Blood Diamonds en GROOT nieuws

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Thursday, February 1 2007.

Wat er ook gebeurt: over twee jaar zit er een nieuwe president in het Witte Huis. Wie gaat het worden? Ik hoopte op een strijd tussen Hillary Clinton voor de Democraten en Condaliza Rice voor de Republikeinen. De kans dat Rice zich kandidaat stelt is echter gering. Maar spannend wordt het sowieso.. alleen al omdat de nieuwe ster van de Democraten, Barack Obama, zo ontzettend interessant is. Obama is, vergeleken met Clinton, veel charismatischer en oogt minder gelikt. En, ja, hij is zwart en dat maakt het ook interessant, net zoals de sexe van Clinton het interessanter maakt.

De campagnes voor Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn ongeevenaard, omdat de belangen zo groot zijn. Ook zijn ze veel complexer dan in Europa vaak wordt aangenomen. De kandidaten hebben te maken met verschillende stromingen in hun partij, ze moeten geld inzamelen en moeten stad en land aflopen om hun stemmen te vergaren. In Europa zien we daar maar een staartje van, maar de kandidaten zijn daar soms al jarenlang mee bezig. Dat Obama en Clinton zich nu verkiesbaar stellen is dan ook geen verrassing, het was al jaren voorbereid: er zijn boeken geschreven om aan gezag te winnen en de ideeen uiteen te zetten, er zijn mensen bijeengetrommeld om morele en praktische steun te geven, enzovoort.

Hoe gek het kan lopen in de strijd om het presidentschap heb ik zelf eens kunnen ervaren.

Een paar jaar geleden, in 2002, dus twee jaar voor de vorige verkiezingen in Amerika, was ik in Washington, waar een potentiele presidentskandidaat een speech hield voor een relatief klein zaaltje mensen. Zijn naam was Howard Dean, op dat moment gouveneur van de staat Vermont. Voor mij volstrekt onbekend. Ik ben nog even met hem op de foto geweest. Ik dacht dat ik nooit meer van de man zou horen. Totdat hij in januari 2004 door veel commentatoren beschouwd werd als de koploper voor nominatie van de Democratische presidentskandidaat. Hij liep voorop in het inzamelen van geld voor zijn campagne en was sterk in enquêtes. Ik veerde op van het nieuws over hem. In die tijd herinnerde ik me namelijk een verhaal dat ik van Thom de Graaf gehoord had, die begin jaren negentig de toen nog volstrekt onbekende gouverneur Bill Clinton had ontmoet, die toen ook vage plannen voor het presidentschap bleek te hebben. Niemand nam dat toen serieus, maar hij werd het wel. Ik dacht toen: Misschien dat deze Dean ook..? Ik besloot in ieder geval het lot een beetje te helpen door een kekke DEAN FOR AMARICA-trui op zijn site te kopen opdat ik zijn campagnekas een beetje kon spekken. Het mocht niet baten, want hij legde het uiteindelijk af tegen Kerry. Maar door deze ervaring had ik wel gezien hoe down to earth dit soort campagnes verlopen in de aanloopfase. Kandidaten gaan eerst zichzelf testen voor allerhande zaaltjes, bingoavonden etcetera om te zien of ze uberhaupt een kans maken. Gelukkig is ook daar democratie handwerk. De glamour komt later pas.

We houden het in de gaten!

Parlementair Onderzoek Onderwijs

In de Kamer is vandaag een eerste aanzet gedaan om te komen tot een parlementair onderzoek naar het onderwijs. De afgelopen decennia zijn er vele onderwijsvernieuwingen doorgevoerd (zolas het studiehuis, het Nieuwe Leren, en de basisvorming) die niet altijd tot de gewenste verbeteringen hebben geleid. Sterker nog: vaak is het onderwijs er zelfs slechter door geworden. Tijd om het onderwijs eens goed door te lichten!

EURENEW, blood diamonds, de nationale cultuurtest.

De dagen vullen zich met het inhalen van achterstallig werk. De windstilte rond het nieuw te vormen kabinet geeft daar nu ruimte voor. Samen met stagiair Paul mailen we ons suf naar allemaal Europese nationale parlementsleden om steun te verwerven voor het EURENEW-initiatief. Hierin doen we een oproep aan de Europese regeringsleiders om te komen tot een nieuw Europees verdrag voor schone energie. Ook JIJ kan het steunen: teken de petitie en stuur ´m door: hier

Ook zijn er twee interviews uitgekomen met mij. Een over het uitgaansleven op partyscene.nl: dat lees je hier En een interview in het christelijke Nederlands Dagblad over de houding van D66 naar het volgende kabinet: dat lees je hier.

Ook nog tijd gehad voor een aantal leuke en interessante dingen. Zo was ik zondagavond op tv bij de Nationale Cultuurtest bij de KRO, waar ik als derde eidigde en ben ik deze week ´s avonds naar de film ´Blood Diamond´ geweest. Nu was ik al lyrisch over het acteren van Leonardo Di Caprio in de fantastische film ´The Departed´, maar hij is ook erg sterk in deze film. De inhoud van ´Blood Diamond´ is ook de moeite waard. Op schokkende wijze wordt in beeld gebracht hoe de winning van diamanten, en andere bodemschatten, in relatie staat tot de volstrekte chaos en tirannie in delen van Afrika. Kindsoldaten schieten burgers neer, handelaren buiten gewetenloos hun slaven uit; het is de hel op aarde. Stemt tot nadenken. Gaat dat zien, gaat dat zien!

Deze week regeerakkoord?

De afgelopen dagen lijkt de formatie in de eindfase te zijn gekomen. Dat wordt alleen al duidelijk omdat er steeds meer nieuwtjes opduiken over het nieuwe regeerakkoord. Zo weten we nu hoe dik het gaat worden: 40 pagina´s! Beetje onzinnige informatie, lijkt me. Maar je ziet dat de journalisten er heel wat stukjes over weten te schrijven. Ze trekken er heel veel feitjes en weetjes bij (`het vorige reeerakoord telde maar 14 pagina´s, dus we hebben hier te maken met een ´dichtgetimmerd´ regeerakkoord!``).. en hup: er is weer zogenaamd NIEUWS.

Tja..

Heb jij inmiddels een mooie naam voor het nieuwe kabinet? Stuur nu nog je suggesties!