Vakantie en Afrikaanse vluchtelingen

Source: B. (Boris) van der HamĀ i, published on Wednesday, January 10 2007.

Allemaal nog een heel goed jaar! Het is middernacht, de nacht van dinsdag op woensdag, en ik ben in Brussel. Vandaag ben ik op bezoek geweest bij onze Europese fractie in het Europees Parlement en heb ik een actie voorbereid met onze sociaal-liberale zusterpartij in Belgie. Zondagnacht ben ik teruggekeerd van vakantie. Een week Canarische Eilanden. Naast uitrusten heb ik er ook een bezoek gebracht aan een 'gevangenis' voor illegale immigranten. Een zeer indrukwekkend bezoek.

De meesten van deze jongens hebben vanuit Afrika, met gevaar voor eigen leven, dagenlang over de Atlantische oceaan moeten varen om naar dit zuidelijkste puntje van de Europese Unie te komen. Het was erg aangrijpend om de verhalen van deze jongens (vaak niet ouder dan 23) te horen.

Lees mijn verslag daarover op deze pagina

Europese Commissie komt met plan schone energie

De Europese Commissie (de regering van de Europese Unie) presenteert woensdag een soort plan voor schone en alternatieve energie. Er is al maanden uitgekeken naar de plannen, en de verwachtingen zijn hoog gespannen. Ik denk dat de Commissie zal inzetten op een redelijke verhoging van het budget voor schone energie, maar dat het vooral aan de verschillende lidstaten is om dat in te gaan vullen. Dat zou ik een teleurstelling vinden. Hoe dan ook: woensdag hou ik samen met Spirit, de sociaal-liberale partij van Belgie, de vinger aan de pols bij het gebouw van de Europese Commissie.

De Kamer weer aan het werk... bijna...

Deze week is het nog officieel vakantie voor de Kamerleden, maar zoals je ziet ben ik al weer volop aan het werk. Volgende week beginnen de officiele vegaderingen in de Kamer weer, dus benut ik deze dagen om vooral buiten de Kamer te kunnen opereren.

Intussen zijn ook de onderhandelingen voor de nieuwe regering begonnen. Hoe moeten we die nieuwe regering nu gaan noemen? Wat wordt de bijnaam? Kok I en II kreeg de naam 'Paars' en en vroegere colaities tussen socialisten en katholieken werd 'Rooms-Rood' genoemd. Hoe moet Balkenende IV gaan heten? Ik dacht aan Kuyper II. Abraham Kuyper was tussen 1901 en 1905 eenmalig ministerpresident voor de ARP (een van de voorlopers van het CDA) en was als streng gereformeerde mannenbroeder de oprichter van de protestantse universiteit de Vrije Universiteit. Nu wil het geval dat Bos en Rouvoet daar hebben gestudeerd en Balkenende er zelfs les heeft gegeven. Zoveel gereformeerden van de Kuyper-school moet wel leiden tot het kabinet Kuyper II.

We kunnen het ook de VU-coalitie noemen. Of ' De Rode Dominee' ..

Heb jij een goede naam voor het komende links-christelijke kabinet?