Overwegingen bij het Nieuwe Jaar

Source: B. (Boris) van der HamĀ i, published on Friday, December 29 2006.

Het is 29 december als ik dit schrijf. Over een paar dagen breekt het nieuwe jaar aan. Morgen ga ik voor een weekje op vakantie. Naar de zon. Inmiddels heeft mijn lichaam al een voorschot genomen op deze ontspanning, want het heeft een griep toegelaten. Blijkbaar onder het mom: "hij heeft het toch niet zo druk volgende week, het kan nu wel even". Met een zere maag, snotterig hoofd en stramme spieren tref ik de laatste voorbereidingen voor de vliegreis morgen. Hopelijk wordt mijn vakantie niet hierdoor beheerst.

Vanavond bij Jan Terlouw

Ondanks mijn ietwat ijle gezondheid, ga ik vanavond toch naar een bijzondere bijeenkomst. Samen met een aantal jonge D66-ers ga ik langs bij Jan Terlouw. Hij was ooit succesvol partijleider van D66 (in de jaren zeventig en tachtig) en is natuurlijk nog steeds bekend als kinderboekenschrijver. Ook schrijft hij regelmatig nog (op z'n 75ste!) over politiek en is daarin verfrissend en inspirerend.

Ik ben hem de afgelopen jaren steeds meer als voorbeeld voor D66 gaan zien. Hij vindt dat D66 veel meer de partij van het progressief liberalisme moet zijn, in plaats van een enkelvoudige staatkundige vernieuwingsclub. Hij hamert op duurzaamheid, vrije keuzes, innovatie, cultuur, onderwijs. Anders dan bijvoorbeeld Van Mierlo heeft Terlouw altijd de discipline getoond om zijn gedachten op papier te zetten. Zijn vele politieke boeken en artikelen vormen een grote inspiratiebron. Met Terlouw als inspiratie kan D66 in 2007 weer groter worden.

Goede kerst gehad

De afgelopen week stond natuurlijk in het teken van Kerst. Bij mijn schoonfamilie langs geweest. Was erg leuk iedereen weer eens te zien. Een aantal van mijn schoonfamilie had ik al bijna een jaar niet meer gesproken.

Ook bij mijn zieke moeder geweest. Gaat stukje bij stukje beter met haar. Op de foto die hiernaast staat (die stond in september dit jaar in de Volkskrant met een interview van haar en mijn vader) had ze nog een grote bos haar. Door de bestraling heeft ze die verloren.

De dagen daarna heb ik samen met mijn geliefde benut om aan het huis te werken. Stapels oud campagnemateriaal lag door het hele huis. Vele dozen met krantenknipsels heb ik uitgezocht. Langzaamaan wordt ons huis weer een menselijk onderkomen in plaats van een verkiezings-warroom.

Waar gaan we in het nieuwe jaar naar toe?

Wat wordt het volgende kabinet? Hoe worden de provinciale verkiezingen? Hoe gaat het verder met D66? Wat ben ik in 2007 allemaal van plan? Hoe wordt Nederland vrijer en vrijzinniger? Allemaal vragen die in 2007 beantwoord zullen worden.

Ik wens jullie allemaal een fantastisch 2007!