Oude foto/zonnepanelen/ChristenUnie in de regering?/ Webpoliticus van het jaar!!

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Monday, December 18 2006.

Struinend door mijn computer zag ik een oude foto. Hij is uit 1997 en ik heb daar nog haar! Ik speelde als bijna-acteur, als stage (ik zat in het laatste jaar van de toneelschool) in het klassieke stuk Antigone. Ik speelde Haimon, de zoon van koning Creon (hier op foto gespeeld door Carol Linssen). Het stuk is 2500 jaar oud, maar de thematiek van strijd tussen gevoel en verstand in de politiek was (en is) nog steeds erg actueel. Met Rita Verdonk's herhaalde oproep tot 'regels zijn regels' lijkt ze op Creon, de koning die aan halsstarrigheid ten onder ging. Niets nieuws onder de zon.

Op werkbezoek in Limburg

Na een roerige week in de Kamer met het generaal pardon, was het afgelopen vrijdag tijd voor een werkbezoek. Die ging dit keer naar Heerlen in Limburg. Ik bezocht daar een heuse fabriek waar zonnepanelen worden gemaakt. Hoogtechnologische industrie. Erg interessant. Maar door een haperend investeringsklimaat dreigen nieuwe buitenlandse investeringen uit te blijven. Het wordt tijd om snel een goede regeling te maken om dit soort industrie in Nederland te houden. Begin dit jaar is er een voorstel aangenomen van mijn hand dat zo'n regeling voorstelt, maar minister Joop Wijn van Economische Zaken heeft nog niets ermee gedaan. Daar gaan we hem snel op aanspreken!

ChristenUnie in de regering?

Wat vier jaar geleden op veel verzet stuitte, lijkt nu toch echt werkelijkheid te worden. De ChristenUnie lijkt de derde partij te worden die in het volgende kabinet komt. De onderhandelingen zullen dezer dagen beginnen. André Rouvoet heeft er de afgelopen dagen geen geheim van gemaakt dat hij een aantal verworvenheden van vorige kabinetten wil terugdraaien. Zo wil hij tornen aan de regels voor euthanasie, abortus, homohuwelijk en andere ethische vraagstukken. Dat zijn stuk voor stuk onderwerpen die juist D66 op de kaart heeft gezet en heeft binnengehaald. Hier zie je hoe belangrijk D66 geweest is, en nog steeds is. Het is de vraag of dit soort verworvenheden van individuele ontplooiing en zelfbeschikking ongeschonden de formatie doorkomen. Maar nog belangrijker is hoe dit soort verworvenheden en ethische kwesties de komende jaren worden benaderd. Waar D66 juist wil inzetten op onderzoek op stamcellen (waar ziektes mee kunnen worden bestreden) is de ChristenUnie en het CDA pertinent tegen. We zullen zien en blijven waakzaam.

Webpoliticus van het Jaar!

Vrijdag was er reden voor een feestje! Ik was door de jury van 'Beste Webpoliticus van het Jaar' uitgeroepen tot winnaar over 2006!

Het juryrapport zegt:

"Boris van der Ham is superieur. Hij heeft drie websites: een persoonlijke website met gevarieerde en interessante content (www.borisvanderham.nl) en twee themasites: een website over de milieu- en klimaatproblematiek www.paaseiland.nu en een website over cultuur en uitgaan www.manifestvandenacht.nl. Verder heeft hij ook een actuele weblog met interessante berichten en staan op zijn website diverse goed gemaakte vodcasts/filmpjes. Hij schrijft plezierig, persoonlijk en dicht bij zichzelf. De jury is vooral te spreken over het feit dat Boris van der Ham veel zelf doet en bedenkt. Dit in tegenstelling tot genomineerde lijsttrekkers die omvangrijke campagneteams het werk laten doen."

Da's allemaal erg aardig he!? Op naar webpoliticus voor het jaar 2007!!