De lady Macbeth van de Lange Poten

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Wednesday, December 13 2006.

Het is inmiddels elke twee weken wel raak: minister Rita Verdonk als brandend middelpunt van een crisis. Nu wéér. En opnieuw ongeëvenaard. Ze houdt iedereen in haar kille houdgreep, de VVD, het CDA, Balkenende, en de asielzoekers die wachten op verblijf. In haar queeste voor de 'rechte rug', staat de rest van het land krom en maakt ze vele politieke slachtoffers. Hier in het gebouw van de Tweede Kamer, gelegen aan de straat met de fraaie naam 'Lange Poten', ontpopt Verdonk zich tot de polderversie van Shakespeare's Lady Macbeth. Alles moet wijken voor haar halsstarrige ambities.

Wat er gebeurde..

Na 22 november is er een meerderheid in de Tweede Kamer om een beperkte groep asielzoekers een 'pardon' te geven. Dat betekent dat ze hier in Nederland mogen blijven. Waarom zo'n pardon voor hen? Omdat de overheid de afgelopen jaren hen veel te lang heeft laten wachten op duidelijkheid en ze inmiddels zo zijn ingeburgerd (of hier al kinderen hebben) dat het niet eerlijk zou zijn hen terug te sturen. Nogmaals: het betreft hier een beperkte groep. Criminele asielzoekers mogen hier dus niet blijven. Maar ook asielzoekers die de afgelopen jaren hier zijn binnengekomen zullen niet onder zo'n regeling vallen, want de wet is inmiddels verscherpt en verbeterd. Ook asielzoekers die inmiddels zijn teruggekeerd kunnen geen beroep doen op zo'n pardonregeling. Alle reden dus om niet bang te zijn voor zo'n pardon, maar het zo snel mogelijk af te kondigen.

Maar Rita Verdonk wil er niet aan. Zij is niet van plan om de meerderheid van de Tweede Kamer tegemoet te komen door zo'n pardon in te stellen. Ze stelt: Laat dat maar over aan een nieuw kabinet. Dat is ergens ook nog wel logisch, vind ik. Ze is immers aangenomen als minister voor het strenge beleid, en het zou gek zijn als ze daar nu opeens (na de verkiezingen) afstand van zou moeten nemen. Ook de Tweede Kamer (ook de progressieve fracties) begrepen het standpunt van de minister wel. Dus wat deden ze: ze vroegen slechts om de uitzettingen stop te zetten, zodat een nieuw kabinet (zonder haar) zo'n pardon zou kunnen regelen. Maar zelfs op dat compromis ging ze niet in. Ze weigerde zelfs even te wachten met het uitzetten van mensen tot aan het einde van het debat in de Kamer. Een meerderheid van de Kamer vond dat onaanvaardbaar. Het leek wel alsof Verdonk er om vroeg om weggestuurd te worden, opdat ze als een martelaar in de oppositie kon gaan zitten.

Aan het begin van de nacht kreeg Verdonk dan tenslotte ook een motie van afkeuring aan haar broek. Ze moest opstappen, vond een meerderheid van de Kamer.

Maar wat nu??

Normaal is het gebruik dat een minister direct opstampt als ze een motie van wantrouwen aan haar broek heeft. Maar niet in dit geval. De VVD dreigde namelijk meteen dat ze alle ministers zou terugtrekken als Verdonk naar huis zou gaan. Dat zou betekenen dat het CDA in z'n uppie moet doorregeren. Dat is nog nooit in de geschiedenis zo gebeurd. En waarom zou het zo ver moeten komen? Waarom laat de VVD dit gebeuren? Waar blijft de regie van de Minister President? Waarom wil het kabinet een simpel compromisvoorstel van de meerderheid van de Kamer niet uitvoeren? Het antwoord is simpel: het Binnenhof gaat gebukt de Lady Macbeth van de Lange poten. Vanavond gaat het debat verder.

Ben benieuwd..