THE DAY AFTER: Zit ik in de Kamer?

Source: B. (Boris) van der HamĀ i, published on Thursday, November 23 2006.

Het is half negen 's ochtends. Ik lag om vier uur in mijn bed. Maar het lukt me niet om uit te slapen. De verkiezingsavond gisteren was bizar. Negen zetels voor Geert Wilders; gigantische winst voor de SP en een nederlaag voor VVD en PvdA. En -niet te vergeten- opnieuw een halvering van D66.

D66 heeft veel bereikt, maar heeft de afgelopen jaren ook veel fouten gemaakt. Intern geruzie, tactische missers maar ook de associatie met de zwarte randen van het kabinet Balkenende (met name Verdonk) heeft D66 z'n herkenbaarheid doen verliezen. De afgelopen maanden hebben we met een nieuwe ploeg, met een zeer geprezen politiek programma en tomeloze inzet het vertrouwen proberen terug te winnen. Dat is nu slechts ten dele gelukt.

D66 is nu klein geworden. Maar we zijn er nog. Niet alleen in de Kamer, maar vooral door onze lokale afdelingen, met de grootste niet-religieuze jongerenorganisatie van Nederland, met een actief en hoogwaardig ledenbestand. Onze wortels lijken in omvang nu groter dan de boom die er boven staat. Maar dat biedt ook enig perspectief: we staat sterk, het gedachtengoed leeft nog, hoewel nu meer ondergronds. Maar er komt voor het sociaal-liberale denken, na dit herfsttij, opnieuw een voorjaar. Ik weet het zeker, in welke vorm dan ook.

Zit ik in de Kamer- of toch niet?

Aan het begin van de avond leek het te blijven steken op 2 zetels, maar uiteindelijk werden het er drie. Meteen kreeg ik sms-jes dat ik er nu zeker wel in zou zitten. Maar dat is nog maar de vraag. Het is niet ondenkbeeldig dat zowel Fatma Koser Kaya en Ageeth Telleman meer voorkeurstemmen hebben gehaald, en dat ik dus niet in de Kamer kom. Maar dat weten we pas komende dinsdag als de officiele voorkeurstemmenuitslag bekend wordt gemaakt. Het blijft dus heel spannend tot dinsdag.

Hoe het ook zij. Ik wil alle mensen HEEL ERG BEDANKEN die de afgelopen maanden steun hebben gegeven en die zelfs op me hebben gestemd! Ik heb alle steun via HYVES en via mijn eigen website en op straat zeer gewaardeerd. Echt geweldig! En wat er ook gebeurt: ik zal binnen -of desnoods buiten- de kamer me voor onze gedeelde idealen blijven inzetten. Nederland moet -zeker nu- vrijer en vrijzinniger!