Opheffen of dóórgaan en nog zo van die vraagstukken?

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Thursday, October 12 2006.

12-10-2006 Het is 14:00 uur. Even een moment rustig achter de computer. Vanaf vrijdag (de laatste keer dat ik mijn blog bijwerkte) heb ik niet meer stilgezeten. Rennen, vliegen en weer doorgaan. De campagne voor de Tweede kamerverkiezingen van 22 november trekt aan, dus de agenda's worden voller, de avonden langer en de ochtenden vroeger.

Vorige week vrijdag begon in ieder geval goed, doordat ik opnieuw won in het onderdeel 'Het rad van Fortuin' bij Koppensnellers. Waar vorige week ik moest debateren met iemand van de ChristenUnie, moest dat nu met een kandidaat van de partij van Geert Wilders. Het publiek koos mij als winnaar

40 jarig bestaan van D66

Die avond liep ik naar Krasnapoliski. Dat is een sjiek hotel in Amsterdam,waar 40 jaar geleden D66 is opgericht. Hier vond ter gelegenheid daarvan een diner plaats met allerhande D66-ers. Het was gezellig, maar ook ontroerend en inspirerend. Met name de speech van voormalig D66-leider (en schrijver) Jan Terlouw sprak me erg aan. Weergaloos sprak hij over de idealen van D66: investeren in de toekomst, in milieu, praktisch zijn, individuele ontplooiing. Maar hij hield ook een stevig pleidooi tegen de huidige tijdsgeest. "Hoedt u voor mensen die iets zeker denken te weten!", zei hij. Daarmee doelde hij op mensen als Rita Verdonk die onverschrokken doordraaft in haar eigen gelijk, waar alles voor moet wijken. Maar ook ter linker zijde wordt voortdurend het absolute gelijk geclaimd. Juist het feit dat D66 niet dogmatisch is en wil blijven nadenken en luisteren, onderscheidt ons van andere partijen. Of zoals Terlouw het zo mooi eens schreef: "D66-ers zijn het soort mensen die bereid zijn hun emoties voor de rechtbank van de rede te brengen." Prachtig!

Al Gore in Nederland

Op datzelfde moment was elders in Amsterdam Al Gore te gast. De voormalige vice-president van Amerika hield een lezing aan de Vrije universiteit en later die avond ging zijn film 'An Inconvenient Truth' in premiere. Ik heb in de VU een gedeelte van zijn toespraak gehoord. Retorisch sterk en inhoudelijk overtuigend. De volgende dag hield zowel Lousewies van der Laan als D66-lijsttrekker Alexander Pechtold een verhaal over Gore's oproep voor meer schone energie:

Pechtold: "’t Is Al Gore, die de wereld wakker schudt met zijn verontrustende pleidooi over klimaatveranderingen. Het is de grootste uitdaging die de mensheid ooit heeft gehad. Olie, vieze energie is de meest gevaarlijke en destructieve harddrug die de mensheid ooit heeft gekend. Onze verslaving aan deze harddrug doet niet alleen de ijskappen smelten, we voeren er oorlogen over en maakt ons steeds hongeriger naar meer en méér. Al Gore zegt niets anders dan dat het tijd is voor Cold Turkey: afkicken, en snel!"

Opheffen of niet?

Op zaterdag was het D66-congres in Amsterdam. Op dit jubileumcongres, met maar 1 a 2 zetels in de peilingen, stond de vraag centraal: moeten we doorgaan of niet. De vorige dag had D66-Oprichter Hans van Mierlo die vraag gesteld. De media was massaal uitgerukt om te horen wat we van die vraag vonden. Maar, net zoals Van Mierlo zelf al had geantwoord op de door hem zelf opgeworpen vraag, het antwoord is een luidkeels 'Ja!'.

Tijdens het congres hield Van Mierlo een toespraak en zei het als volgt:

"In zekere zin is D66 veertig jaar te vroeg geboren. Als we de juiste lessen trekken uit het verleden, dan is er geen haar op m’n hoofd die twijfelt aan ons bestaansrecht. En aan onze kansen om weer terug te komen. Voor velen zou er een gat vallen in het politieke spectrum als D66 er niet meer zou zijn. Dat zeg ik niet als een oprichter die maar geen afstand kan doen. Maar als burger die niet meer zou weten waar hij op moet stemmen."

Speech van Pechtold

Ook Alexander Pechtold twijfelde niet. Hij zei het zo:

"Het vrijzinnige gedachtegoed, óns gedachtegoed, staat op het spel. En daarom ga ik door. Want ik zie geen erfgenamen. (...) Stem op ons als u vindt dat behoudzucht leidt tot stilstand; Als u solidair bent met nieuwe generaties, met milieu; Als u kiest voor zelfbeschikking; Als u genoeg heeft van regenten..; als u niet bang bent voor open grenzen; Als u ja zegt tegen Europa; als u genoeg hebt van intolerantie."

En verder..

Het congres was positief, veel mensen gesproken. Ook ging er een terechte prijs naar Erwin Nypels, een van de oprichters van de partij die er in zijn politieke leven persoonlijk voor heeft gezorgd dat de pensioenen van mensen beter worden beschermd. Echt een D66-held!

Deze week ook het debat gehad over de toekomst van de Europese Unie. Je kan mijn bijdrage hier lezen.

Nou.. tot zo ver!

Veel inhoud en citaten. Maar dat mag ook wel eens, toch?