SMS-actie onder studenten heeft resultaat!

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Wednesday, October 4 2006.

04-10-2006 De afgelopen weken heb ik jullie Hyvers lastig gevallen met voortdurende oproepen om ons te voeden met jouw ideeen over het Hoger Onderwijs. Ook werden studentenbladen benaderd en werd er geadverteerd in het dagblad Metro. Niet zonder resultaat. Vele honderden reacties kregen we. Ook van MBO-ers overigens.

De bijdragen heb ik meteen in het debat met de staatssecretaris ingebracht. En ook dat bleef niet zonder resultaat. Staatssecretaris Bruins van Onderwijs zegde in een reactie op de sms-jes en emails van studenten toe geld te gaan zoeken om schakelprogramma’s voor studenten die na het HBO doorgaan naar de universiteit te bekostigen.

D66 wilde met de sms-actie bereiken dat studenten direct onderwerpen op de politieke agenda kunnen zetten.

Ik was blij dat de actie zoveel respons heeft opgeleverd. We hebben veel vragen, klachten en goede suggesties over het hoger onderwijs ontvangen. Daaruit blijkt maar weer dat niemand beter weet wat er moet veranderen in het onderwijs dan studenten zelf.

Vooral ben ik blij met de reactie van de staatssecretaris op de actie over de bekostiging van de schakelprogramma’s. Deze programma’s zijn heel belangrijk voor HBO-ers die een universitaire Master willen gaan doen. Maar voormalig staatssecretaris Rutte wilde geen geld uittrekken om deze programma’s mogelijk te maken. Dat Bruins toezegt geld te gaan zoeken geeft aan dat hij de klachten van studenten wel serieus neemt. Wij zullen erop toezien dat het geen loze woorden zijn geweest.

In reactie op andere punten die door studenten aangedragen werden, zegde de staatssecretaris onder andere toe te werken aan verbetering van het niveau van het Engels van docenten en om de kosten en opbrengsten van afschaffing van de bijverdiengrens voor de studiefinanciering in beeld te brengen. Ook gaat de Kamer (mede op aandringen van D66) bekijken of het leerrechtenstelsel net later kan worden ingevoerd.

Hier nog de top 7 van klachten en tips over het hoger onderwijs

1.

Te weinig contacturen op het HBO

2.

Invoering leerrechten in 2007 onverantwoord: studenten weten nog van niets

3.

Geen studiefinanciering bij overstap HBO-WO, maar wel bij overstap MBO-HBO

4.

Schakeljaren worden niet bekostigd (en zijn daarom schaars)

5.

Problemen bij gedwongen overstap oude doctoraal naar BachelorMaster-structuur

6.

Afschaffen bijverdiengrens studiefinanciering

7.

Niveau van het Engels van docenten is te laag

Tot zover!