Wow! Ik sta op nummer twee!!

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Sunday, October 1 2006.

01-10-2006 Na drukke weken, laat thuis, vroeg weer op, gisteren de ontknoping van de interne verkiezingen voor de lijst van de Tweede Kamer. Waar een commissie mij op nummer 6 had gezet, hebben de leden dat terzijde geschoven en mij op nummer twee geplaatst, dus ná Alexander Pechtold. Een grote eer. De ene last is van mijn schouder en meteen vervangen door een nieuwe ;-) .

Allereerst wil ik iedereen bedanken die me heeft geholpen met de campagne: Van alle hyvers die hebben gestemd op de poll tot aan Mirjam en Steven die banners en foto's hebben gemaakt, en al die andere geweldige hyvers en D66-ers die voor me campagne hebben gevoerd. Nu op naar 22 november!!

Jack Spijkerman en Koppensnellers

Vorige week zondag kreeg ik allemaal sms-jes en mailtjes van mede-hyvers dat ik was genoemd door Jack Spijkerman bij Koppensnellers. In zijn programma heeft hij een item over de verkiezingen, met aandacht voor de 'onverkiesbaren'. En aangezien ik toen nog op plaats 6 stond, was ik voor afgelopen vrijdag uitgenodigd. Ik moest het opnemen tegen een jongen van de ChristenUnie. In de studio was toevallig ook schrijver Maarten 't Hart, waarmee ik voor de uitzending even sprak. We bespraken dat de ChristenUnie vooral aan moest worden gesproken over hun ethische standpunten. Hoe sympathiek André Rouvoet ook is: hij wil het homohuwelijk afschaffen, euthanasie verbieden en financiele instrumenten handhaven die het onaantrekkelijk maken voor vrouwen om te gaan werken. Toen ik in de discussie op tv hierover begon, begon Maarten 't Hart te klappen en de zaal volgde hem. Ik won de discussie en mag volgende week terugkomen. Leuk dat ik inmiddels van 6 naar 2 ben gestegen. De rest van de uitzending was heel grappig, met goed cabaret van Alex Klaassen als het ongeboren kind van Maxima. Heel geestig!

Ook grappig: Het programma wordt 's middags opgenomen en 's avonds uitgezonden. Maar dat weet niet iedereen. Dus toen Jack Spijkerman 's avonds (niet live) zei dat hij me na de reclame hoopte te zien (op een toon dat ik er misschien niet zou zijn) kreeg ik een s.o.s. bericht van Lousewies van der Laan: JACK SPIJKERMAN ZEGT DAT JE IN DE STUDIO MOET ZIJN!! WAAR BEN JE??? Ik Sms-te haar dat ik in een debat zat, waarop ze terug SMS-te dat ik als de wiedeweerga naar de studio moest. Ik smste haar dat het al was opgenomen ;-)

BNN over de vloer

Vrijdagavond ging ik nog naar een bijeenkomst van D66-Amsterdam, naar een feestje van hyve-vriend Melle, en daarna naar huis. Ik was nog helemaal niet zenuwachtig, maar 's nacht op 2 voor vier (ik zag het op de wekker) schrok ik wakker en was in één klap wel nerveus! 's Ochtends kwam Filemon Wesseling van het BNN-programma Lijst 0 over de vloer om te filmen hoe ik de ochtend van de uitslag zou doorbrengen. Ze hadden een ontbijt meegenomen. Ook een fles champagne en een doos zakdoeken. Het eerste was bedoeld voor als ik zou stijgen op de lijst, de tweede als ik zou dalen. Kort en goed: de champagnefles ging open!

Toen ik bij monde van de Verkiezingscommissie de uitslag hoorde bracht ik via sms mensen op de hoogte. Van veel D66-ers hele aardige sms-jes gehad, maar ook van veel mensen uit andere partijen. Niesco Dubbelboer van de PvdA was één van de eerste, maar ook Joost Eerdmans van EénNL was er snel bij om te felicteren. De politieke kleur van elkaar is dan niet zo relevant, maar wel de persoonlijke band!

Dat geldt ook voor de kandidaten voor de lijst die ik de afgelopen weken goed heb leren kennen. Hoewel we natuurlijk allemaal graag hoog op de lijst wilde, waren we zeer collegiaal en werden we gedreven voor maar één ding: D66 groter en sterker maken. Samen met Alexander, Bert, Ageeth, Kajsa, Fatma, Mark, Ingrid, Gerben-Jan, Salima en al die andere D66-ers gaan we er een geweldige campagne voor D66 van maken. Vrij en vrijzinnig!

Nog één keer SMS-actie

Komende week, op 4 oktober, is in de Tweede Kamer een debat over Hoger Onderwijs. Om te horen wat studenten van het Hoger Onderwijs vinden heeft D66 een SMS actie gestart (sms je mening naar 4222, begin je bericht met D66 + spatie). Als je een langer bericht wilt achterlaten, kan je ons ook mailen: klik dan hier. Ik neem dan volgende week jouw klacht, mening of suggestie mee in het debat met staatssecretaris Bruins van Hoger Onderwijs.