Nog één week..........

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Thursday, September 21 2006.

Nog precies een week en dan sluiten de stembussen voor de interne verkiezingen bij D66! Dan weet ik welke plek ik op de definitieve lijst heb. Ik hoop dat alle D66-ers die deze blogjes lezen al hun vrienden en kennissen en afdelingsgenoten nog eens een mailtje sturen of te bellen om mij strategisch hoog op hun lijst te zetten.. en niet het stemafvies over te nemen. Spannend hoor!

Gisteren dag vol debatten

Gisteren twee debatten gehad in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. De eerste ging over de privatisering van Schiphol. Minister Zalm wil een minderheid van de aandelen van de luchthaven verkopen, maar Amsterdam (die ook aandelen heeft) wil dat niet en dreigt met een veto. Ruzie dus, en Zalm dreigt nu via een omweg toch Amsterdam onder druk te zetten en te overrulen. Ik heb ingebracht dat het natuurlijk het goed recht van de nationale overheid is om te doen met zijn aandelen wat ze zelf wil, maar dat we een andere aandeelhouder niet kunnen dwingen hoe ze met hun aandelen omgaan. Zalm zei in het debat uiteindelijk toe dat hij geen onomkeerbare beslissingen zal nemen, en dat de komende maanden de verkoop van de aandelen nog niet zal plaatsvinden.

Het andere debat ging over het schip dat in Ivoorkust voor 7 doden en duizenden gewonden heeft gezorgd. Er zat allerhande giftig afval in en dat is gedumpt in Afrika. Het is een schip dat door een Nederlands bedrijf werd gerunt en dat hier in Amsterdam de haven mocht verlaten met al die troep om koers te zetten naar Ivoorkust. Hoe kon dit? Waarom heeft niemand het schip tegengehouden? Iedereen wijst nu naar elkaar. Het meest opvallend is dat ook voormalig Groenlinks-kamerlid Marijke Vos daaraan meedoet. Zij is inmiddels wethouder milieu in Amsterdam en het eerste dat ze zei was dat het niet haar verantwoordelijkheid was. Als kamerlid had ze waarschijnlijk moord en brand geschreeuwt, maar blijkbaar is dat nu als bestuurder héél anders. Staatssecretaris Van Geel van Milieu zei de Kamer toe dat hij met alle betrokken partijen om de tafel gaat zitten om uit te zoeken hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren.

Afscheid van Andor

Gisteren hebben we ook afscheid genomen van onze voormalige persvoorlichter, Andor Admiraal. Hij gaat een bedrijf beginnen in Brazilië! Fantastisch. Ik ga hem overigens erg missen. Ik ken hem namelijk al 10 jaar. Toen ik 10 jaar geleden besloot echt heel actief te worden in de politiek bij de Jonge Democraten (de jongerenorganisatie van D66) was hij de eerste die ik tegenkwam. Veel discussies, vaak tot laat in de nacht, en altijd over politiek en de partij. Eerst dus bij de JD, toen in Brussel toen hij voor Lousewies werkte en ik stage liep, en daarna in de Kamer, toen ik kamerlid was en hij persovorlichter. We hebben veel meegemaakt. Jammer dat hij weg gaat!

Vandaag

Zometeen heb ik een debat met Joop Wijn, de minister van Economische Zaken, over het afschaffen van de subsidies op milieuvriendelijke energie. We gaan hem proberen te bewegen om dat terug te draaien. Daarna naar Hilversum, voor een tv-opname.

Morgen méér!~