Speeddaten, Zwartboek & Koningin minder macht bij formatie

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Monday, September 18 2006.

Maandag. Een nieuwe drukke week is aangevangen. De week van Prinsjesdag, van veel afdelingsbezoeken en debatten in de Kamer. Deze week zal ik een aantal nieuwe voorstellen indienen!

Rotterdam & Almelo & Speeddaten

Maar nog even terug naar de afgelopen dagen. Op vrijdag was ik te gast bij D66-Rotterdam. Het was de opening van het politiek jaar in de binnentuin van museum Boymans van Beuningen. Daarna met de trein naar Almelo. In de lokale bibliotheek was het spreekuur van D66-Europarlementarier Sophie in 't Veld. Anders dan in Rotterdam was ik de enig aanwezige kamerkandidaat. We hadden een goede discussie over het verkiezingsprogramma en over Europa.

Op zaterdagmiddag in Utrecht speeddaten. De leden van de partij mochten met alle kandidaten steeds 1 minuut spreken en dan weer doorschuiven naar de volgende. Was een goed concept om van iedereen heel kort een indruk te krijgen. Daarna volgde een debat tussen de 9 mensen die de speeddaters hadden uitgekozen. Daar zat ik ook bij en we moesten het 'vragenuurtje' nabootsen met Medy van der Laan. Was erg leuk!

Die avond met mijn geliefde naar de film Zwartboek geweest. De opnames voor deze film waren onder meer in Den Haag. Vorig jaar ook op het 'Plein' bij de Tweede Kamer. Vanuit de kantine van de Kamer waren de opnames goed te zien. Er hingen enorme nazi-vlaggen en er stonden bunkers nagebouwd. Erg indrukwekkend. De film zelf was spannend, maar ik was toch wat teleurgesteld. Carice van Houten en Halina Reijn speelden fenomenaal, maar een aantal andere rollen waren duidelijk minder. Het verhaal was op zich prima, maar soms zo houterig uitgewerkt dat het me stoorde. Toch moeten je 'm gaan zien. Er zitten te veel goede momenten in.

Koningin minder macht bij formatie

Samen met een collega van Groenlinks dien ik vandaag een voorstel in voor een door de Tweede Kamer gekozen formateur. Als dit voorstel wordt aangenomen kan het al na de komende verkiezingen van 22 november worden ingevoerd.

Het voorstel houdt in dat bij de eerste vergadering van de nieuw gekozen Tweede Kamer een kandidaat formateur of informateur wordt gekozen. Deze wordt vervolgens ter benoeming voorgedragen aan de Koningin. Nu heeft de Konngin hier nog het eerste initiatief. Mede daardoor vindt de uitwisseling van argumenten rond de formatie vaak in beslotenheid plaats. Met dit voorstel zullen de politieke partijen in het debat duidelijk hun voorkeur moeten geven voor de te vormen coalitie. In de praktijk is de formateur ook de kandidaat voor het premierschap. Door dit voorstel krijgt de volksvertegenwoordiger indirect dus meer invloed op wie uiteindelijk de Minister-President wordt.

We zullen zien of de grote partijen het aandurven om meer openheid toe te laten!