Nieuwe studenten + bordkartonnen Wouter Bos + debat en vragen over Bachelor Master

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Saturday, August 19 2006.

Amsterdam 19-08-2006 De afgelopen week stond in het teken van de nieuwe studenten! Overal waar het maar kon heb ik in de studentensteden opgetreden bij de introductiemarkten en bij de debatten. En ik stelde kamervragen over problemen rond het BaMa-stelsel. Hieronder een update!

Tour de Pays Bas

Elk jaar ben ik aanwezig bij de infomarkten van de universiteiten en Hoge Scholen. Erg leuk, want je ontmoet veel jonge mensen gretig zijn naar de zaken die hun nieuwe studentenstad te bieden heeft. En eeen mooie gelegenheid om weer heel Nederland door te crossen! Tour de Pay Bas!

Mijn week begon in Leiden. Samen met D66-lijsttrekker Pechtold (hij was ooit wethouder in Leiden), de Jonge Democraten en D66-leden hebben we een dikke 1000 folders afgezet bij de nieuwe studenten. Ook andere politieke partijen waren aanwezig. De PvdA had een levensgrote foto van Wouter Bos, geplakt op bordkarton. Daar mocht je dan mee op de foto. De grappen over deze bordkartonnen verschijning van de PvdA-leider waren natuurlijk niet van de lucht. "Zo flinterdun.. hij is niet van echt te onderscheiden!" De PvdA-ers konden er zelf ook wel om lachen.

Dinsdag was Tilburg aan de beurt. Samen met kamerkandidaat Berend de Vries, de fractievoorzitter van D66-Tilburg, de onvermoeibare Peter van Gool (mijn oud stagiere), JD-voorzitter Reinout de Vries en andere Jonge Democraten met veel nieuwe studenten gesproken. (Ook daar was er weer een bordkartonnen Bos!) Helaas was het minder fraai weer. Die avond direct door naar Den Haag voor een bespreking over het verkiezingsprogramma van D66.

Woensdag Utrecht. Veel D66-ers uit de stad. Zoals Alice van Rooij, de fractievoorzitter, kamerkandidaten John Bijl en Roelof van Netten en weer veel JD-ers. Ook aanwezig was Steven Rieder, die altijd veel foto's maakt en waar ik nu weer dankbaar gebruik van maak (Dank je Steven!). Veel lekkere zon, veel studenten.

De kraam van de Jonge Democraten had hier ook weer veel succes met het sumo-worstel-spel. JD-campagneman Ferry Nagel heeft dit georganiseerd. Studenten krijgen een soort dikmaakpak aan en kunnen dan worstelen. Amusant gezicht. Die avond weer naar Leiden. In debat met kamerlid Arie Slob van de ChristenUnie over religie en politiek.

Donderdag naar Groningen. Eerst sprak ik met D66-voorzitter van de lokale afdeling over acties tijdens de verkiezingscampagne. Daarna naar de JD/D66-stand. Opnieuw veel gezelligheid en interesse. Veel debat met voorbijgangers ook. Bij de kraam was ook Mirjam, het meisje dat me vaak hyved! Goed om al die hyvers in het echt te zien! Enne oja.. bordkartonnen Bos was er alwéér!

's Avonds weer terug in (opnieuw) Leiden. Een debat over wereldmachten met onder meer Amerikadeskundige ruth Oldenziel en Rusland-expert Hubert Smeets. Ik sprak over Europa. Het was een van de interessantste debatten van de afgelopen maanden. Een erg goede discussie en een mooie opkomst van studenten.

Problemen met Bachelor Master

Vrijdag heb ik Kamervragen gesteld over de problemen rond de invoering van de BaMa. Veel studenten komen op dit moment in de problemen, omdat de er geen goede overgangsregeling is tussen de oude en de nieuwe structuur. Studenten die zijn begonnen in de oude structuur, moeten nu vaak veel extra werk verzetten om hun studie af te ronden. Hierdoor lopen velen studievertraging op. Voor werkstudenten die bijna aan het einde van hun studie dachten te zijn, levert dit onoverkomelijke problemen op. Sommigen kunnen hun opleiding hierdoor niet voltooien. Samen met D66-collega Bert Bakker eis ik dat staatssecretaris Bruins van onderwijs ingrijpt.

Lees het hele nieuwsbericht hierover hier:

http://www.d66.nl/news/item/Redelijke%20overgangsregeling%20voor%20studenten/4440

Drukke week weer voor de boeg

Dit weekend is het ena laatste weekend voor aanvang van het nieuwe parlementaire jaar. Maar het is al heel druk. Volgende week veel afspraken en opnieuw een rondgang langs D66-afdelingen tijdens de introductieweken. Gelukkig gaat de zon weer schijnen!