Reisverslag Japan

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Wednesday, August 2 2006.

Amsterdam 30-07-2006 Nu al vier dagen terug vanuit Japan. Nog steeds jetlag-problemen. Dat mag ook best na een vluchtje van 11 uur. :-|

Ben ruim twee weken in Japan geweest. Mooi en apart land! Sommige clichés over het land zijn waar: ze buigen inderdaad vaak naar elkaar, ze zijn heel gedisciplineerd en vriendelijk en het is erg veilig en schoon. Andere clichés over Japan zijn minder waar: Japan zou héél duur zijn (valt best mee als je beetje oplet), en de mensen zouden héél anders zijn en geen engels spreken (valt ook best mee. In een disco waar ik was klonk zelfs Ali B.! Voor de rest spreken veel mensen wel een woordje engels, en desnoods kom je er met handen en voeten wel uit.).

Een reisverslagje!

Naar Tokyo

Eigenlijk zou ik al op 1 juli naar Tokyo gevlogen zijn. Maar dat lukte niet vanwege de kabinetscrisis. Mijn geliefde vloog mij dus vóór. Toen ik dus twee en een halve week geleden aankwam in Tokyo was die er dus al!

Het eerste wat opviel bij aankomst in Japan was de allesoverheersende vochtige warmte. Japan kent in juli een natte periode, warm als een stoombad. Eenmaal in Tokyo aangekomen reed ik per taxi naar het gebouw van de Universiteit van de Verenigde Naties. De rector van die universiteit is een oom, en daar konden we een aantal dagen logeren. Op de twee hoogste verdiepingen van het VN-gebouw is hun woning.. geweldig uitzicht dus! De eerste paar dagen hebben we Tokyo en omgeving verkent. Veel tempels, veel mooie natuur, maar in de stad ook veel drukte. 30 miljoen mensen opeen gepakt. Ongelooflijk! Maar de veel geroemde discipline van de Japanners helpt een handje om het allemaal goed te laten lopen. Op een van de vele neon-verlichte pleinen van Tokyo wachten de enorme mensenmassa's keurig voor het rode stoplicht.

Het openbaar Vervoer

Het openbaar vervoer in Japan is geweldig. Met zogenaamde bullettreinen kan je met enorme vaart tussen de steden reizen. We hadden een zogenaamde Japan-Rail-pass genomen waarmee we overal heen konden reizen. Geflankeerd door de beroemde 'Lonely Planet'-gids vind je je weg wel in zo'n land!

Ook in de steden is het OV prima. Veel metro's en heel schoon. We hebben tijdens de metroritten erg gelachen om een filmpje wat telkens op de tv-schermen in de treinstellen verscheen. In een micro-cursus kon je in één minuut je engels bijspijkeren. In een van de filmpjes werd het verschil tussen 'interesting' en 'funny' uitgelegd. Hilarisch filmpje volgde met een Japanner die zeer aandachtig een boek leest, vervolgens de camara inkijkt en zegt "This book is vééélly interesting!" en daarna dezelfde Japanner die in de slappe lach verkeert: "This is vééélly funny!!!"

Schattige autoriteiten

Wat ook opvalt in Japan is dat de autoriteiten zich in hun communicatiebeleid meestal laten verbeelden als pluizige, aaibare beestjes. De politie doet dat met een soort konijn of een grootogig hertje, de brandweer ook met een knuffeldier. Enzovoort. Die hang naar schattigheid komt voort, volgens iemand die we er over spraken, uit een grote behoefte naar kinderlijke eenvoud. Japan is een zeer hardwerkend en gedisciplineerd land, dus alles wat dat kan compenseren wordt aangegrepen. Ook is het een poging om vooral vredelievendheid uit te stralen.

Bezoek aan Hiroshima

Dat Japan niet altijd zo vredelievend was, weten we allemaal. Tijdens de Tweede Wereld oorlog bezette het land veel gebieden in Azië en hield veel mensen (ook veel Nederlanders) gevangen in Jappenkampen. De situatie in die kampen was vaak erbarmelijk. Japan wist niet van ophouden en ter lange leste gooiden de Amerikanen in augustus 1945 twee Atoombommen op het land. De een op Hiroshima, een aantal dagen later op de stad Nakasaki. Vele honderdduizenden mensen kwamen er bij om het leven en door de radioactieve straling werden vele overlevenden na verloop van tijd ook dodelijk ziek: kanker.

We bezochten in Hiroshima het museum dat aan deze enorme ramp herinnerde. Huiveringwekkend beelden. Door de kracht en de hitte smolten stalen kinderfietsjes en aardewerk. Deze stille getuigen van de bom waren in het museum tentoongesteld. Buiten het museum herinnert alleen de A-dome nog aan de verschrikkingen. Dat is het enige gebouw dat ze in de stad, in verwoeste vorm, hebben laten staan. De rest van Hiroshima is weer opgebouwd.

Mooie oudheid

Naast de moderniteiten van Tokyo, het bruisende uitgaansleven, de snelle treinen en het lekkere eten (ik heb voor de eerste keer sushi gegeten!) is Japan natuurlijk ook beroemd om de vele oude gebouwen en tempels. Met name in Kyoto, Nara en Nikko staan geweldige tempels en kastelen die onderstrepen dat Japan al lang een beschaving is. Ook zijn we gaan kijken in de Japanse Alpen in Takayama. In de omgeveing van dat stadje zijn vele oude boerenhuisjes die op de Wereld Erfgoedlijst van UNESCO staan.

Conclusie

Japan is zeer interessant. Niet zozeer een vakantieland als Thailand, dat wel. De steden zijn erg druk en het is nog niet erg ingesteld op veel touristen. Het is vooral interessant omdat Japan erg lijkt op hoe wij in het westen leven. Maar dan net iets anders. En dat maakt het misschien nog wel meer bevreemdend.

Het kleine feit al dat er bijvoorbeeld te veel personeel rondloopt, is al zo gek. Of je nou in een hotel komt of in een winkel, steeds heb je het gevoel dat er te veel mensen aan het werk zijn voor de arbeid die er is. De mores in Japan werkt zo dat werkgevers niet zomaar mensen ontslaan en de werkgever aan een soort werkverschaffing doet. Want mensen werkeloos thuis laten zitten, dat kan je niet maken. De werknemers accepteren dan ook een lager loon in ruil voor de eer om te kunnen blijven werken. Die verborgen werkeloosheid vóél je gewoon, en is een wezenlijk verschil met onze cultuur. Op de manier waarop ze dat in Japan doen, zou het in Nederland niet kunnen. Maar de gedachte dat je iedereen aan het werk probeert te houden en er bij willen blijven betrekken is natuurlijk wel navolgenswaardig.

Voor de rest is het land zo rijk aan natuur en geschiedenis dat je er veel in kan ontdekken. Eén tip: als je gaat, ga dan in de lente. Dan is het klimaat wat gunstiger. Of je moet van stoombaden houden ;-)

Als je de foto's wilt zien, ga dan naar m'n hyves!

Het is op: www.borisvanderham.hyves.nl