Vanuit het Japanse Kyoto! (warm he?)

Source: B. (Boris) van der HamĀ i, published on Thursday, July 20 2006.

Kyoto 19-07-2006 Het is warm in Japan. Zeer warm. Maar in Nederland is het nog warmer. Een heuse hittegolf spoelt over ons land, lees ik via de nieuwspagina`s op internet. De Nijmeegse vierdaagse is zelfs afgeblazen vanwege de hitte!

Zou dit alles te maken hebben met het broeikaseffect? Dat is eigenlijk onmogelijk om te zeggen. Immers: vroeger waren er ook al van dit soort hittegolven! Maar feit is wel dat als het broeikaseffect doorzet, dit soort dagen veel vaker zullen voorkomen.

Toevallig (!) ben ik net aangekomen in Kyoto, de Japanse stad waar een aantal jaar geleden het beroemde `Kyoto-Protocol` is gesloten. Dat protocol voorziet in afspraken rond het wereldwijd terugbrengen van de CO2-uitstoot, het stofje dat het broeikaseffect veroorzaakt. Hoewel de afspraken heel nuttig waren, was het nog maar een bescheiden begin van wat echt nodig is. De komende jaren zal een veelvoud aan maatregelen nodig zijn. Er zal veel meer geinvesteerd moeten worden in schone energiebronnen, in energiebesparing en in de opslag van CO2 onder de grond.

Helaas gaan de ontwikkelingen veel te langzaam. Afgelopen weekend kwamen de leiders van de Grote Industrielanden bijeen, de G8, en lieten opnieuw na harde afspraken te maken over een schoon energiebeleid. Ook in Europa schiet het niet op. Europa loopt zelfs achter op andere delen van de wereld. Hier in Japan is inmiddels de ambitie uitgesproken om in 2010 4820 MW zonnestroom te produceren, 60% meer dan de Europese doelstellingen. Zelfs in Amerika wordt er meer federaal geld ingezet voor duurzame energie dan in Europa. De EU zal haar gezamenlijk budget drastisch moeten verhogen. Nu is dat maar een luttele 300 miljoen. D66 pleit er voor om dat bedrag minstens naar 5 miljard euro te brengen.

De komende 5 jaar zal er veel worden gesproken over een vervolg op het Kyoto-protocol. Het is nu nog maar de vraag of dat er ook zal komen. D66 vindt in ieder geval dat Nederland niet moet afwachten wat de rest van de wereld doet. Door D66 is er de afgelopen jaren al meer dan 2 miljard extra geinvesteerd in milieuvriendelijke energie. De komende jaren zal dat nog verder moeten toenemen.

De uitgebreidde ideeen die D66 heeft voor een schoon energiebeleid kan je hier lezen.

Zo! En nu even geen politiek meer, maar weer vakantie! (Het is hier overigens erg bijzonder. We zijn zijn een aantal dagen in Tokyo geweest, nu dus in Kyoto, en ook al in Nara en Hiroshima. Later volgt nog een uitgebreid verslag!)