Lubbers en zijn karwei

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Tuesday, July 4 2006.

Amsterdam 04-07-2006 Gisteren ging ik even langs bij mijn moeder in Nieuwkoop. Ik liep over het voetbalveldje dat vlakbij haar huis ligt. Vroeger stonden daar de verkiezingsborden. In de jaren tachtig met posters van Ruud Lubbers. 'Laat Lubbers zijn karwei afmaken!' was de slogan, naast de foto van een grijzende Lubbers. Nu is hij door de koningin tot informateur benoemd van Balkenende III. De slogan van de jaren tachtig resoneert nog in de verwoordingen van de journalisten. Die schrijven over het 'karwei' van informateur Lubbers en dat hij het deze week 'gaat afmaken'.

Het rompkabinet Balkenende III

D66 adviseerde afgelopen vrijdag om zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Naar verwachting zal dat op 22 november zijn. Tot die tijd kan er een soort rompkabinetje komen van CDA en VVD. D66 heeft al aangegeven de financiele en economische voorstellen vanuit de oppositie te steunen. Zou ook gek zijn als we dat niet zouden doen: we hebben ze zelf bedacht! Na drie jaar van bezuinigen en 'zuur' gaat het weer goed met Nederland. Er is ook weer geld om te investeren. D66 was de architekt van dat beleid.

De LPF is dus niet nodig om dit aan een meerderheid te helpen. Fractievoorzitter Gerard van As van de LPF suggereerde dat wel. Maar hij wilde daar wel "iets voor terug". In ieder geval een weg langs een natuurgebied, het Naardermeer. Tja, van de LPF moet je het niet hebben. De afgelopen jaren hebben ze op sociaal-economisch gebied voortdurend meegehuild met de oppositie. Tuurlijk was de LPF nooit te beroerd om CDA en VVD aan een meerderheid te helpen als ze de jacht wilden versoepelen of de bioindustrie ruim baan wilde geven. En nu weer een grote mond. Alsof politiek handel in vastgoed is. Vandaag besloot LPF-kamerlid Margot Kranenveldt haar partij de rug toe te keren. Ze was dit soort vastgoed-gedrag moe.

Ben benieuwd wat voor beleid Balkende III gaat voeren. Een rompkabinet ontbeert immers een hoofd. Gelukkkig zal het er maar kort zitten.

(Overigens heb ik vorige week een artikel geschreven in Dagblad Trouw over die weg langs het Naardermeer en de positie van D66: http://www.borisvanderham.nl/2006/07/de_verbinding_a6a9_voorkeur_vo.html)

Dezer dagen

Vrijdagmiddag hebben we als fractie bij elkaar gezeten. Overleg gehad met Alexander Pechtold over de te volgen koers. 's Avonds de brief geschreven aan de Koningin. Zaterdag gefietst en veel mensen gebeld en die avond met onze buren op ons dagterras ge BBQ-t. Zondag de hele dag zitten werken om ideeën uit te werken voor de nieuwe campagne en 's avonds weer vrienden langsgehad op het dakterras. Maandag weer naar Den Haag gegaan, overlegd met Lousewies en Alexander en met stagiere Floris mijn plannen voor mijn nieuwe verkiezingscampagne uitgewerkt.

Wil je als vrijwilliger meehhelpen aan mijn verkiezingscampagne? Mail me!: http://www.borisvanderham.nl/contact.html

Terugkijkend..

Ik schreef vorige week dat ik naast opluchting ook wel een beetje treurig was over de val van Balkenende II. Opgelucht omdat we ons niet hebben laten gijzelen door Rita Verdonk. Maar treurig omdat BII ook zoveel goeds heeft gedaan. Dat zien we aan de aantrekkende economie.

Terugkijkend ben ik toch tevreden over onze stap. Verdonk was gewoon niet langer te handhaven. Mark Rutte zegt steeds dat we als Nederland weer in de voorhoede van Europa moeten zitten. Ben ik met hem eens. Maar hij is te kortzichtig. Juist de toon van Verdonk, de uitstraling en toepassing van haar beleid, heeft een zeer negatieve uitwerking gehad op het imago van Nederland als open en vrije natie. Maar Mark zal dat niet durven zeggen. Bang voor de toorn van Rita.

Het is 32 graden buiten. Op de radio klinkt de tune van de Tour de France, die vandaag in Valkenburg rijdt. Ik kruip vandaag weer achter mijn computer om te werken. Ontsnappend aan de hitte, opluchting zoekend bij de Airco.